Kvarner newsletter / broj 46

Festival šaha u Opatiji
21. Svjetsko veteransko šahovsko prvenstvo

Ako volite šah, tada nipošto ne propustite pravu šahovsku atmosferu u kojoj će Opatija živjeti puna dva tjedna – od 14. do 27. studenoga, kada se održava veliki Festival šaha, odnosno 21. Svjetsko veteransko šahovsko prvenstvo.

Nakon što su ovoga ljeta u njoj boravili najbolji mladi svjetski bridžisti, Opatiju će od 14. do 27. studenoga posjetiti i najbolji svjetski veterani šaha. Opatija je, naime, ove godine izborila domaćinstvo 21. Svjetskog veteranskog šahovskog prvenstva na kojemu će sudjelovati neki od najboljih starih majstora ove sportske discipline. Pravo nastupa na prvenstvu imaju svi igrači i igračice iz svjetskih šahovskih federacija članica FIDE, bez obzira na šahovsku titulu i rejting, s tim da muškarci moraju biti stariji od 60 godina, a žene starije od 50 godina.

Prvenstvo će se igrati po Švicarskom sustavu, u 11 kola, u skladu s turnirskim pravilima FIDE. Pobjednik i veteranski prvak svijeta bit će šahist na turniru osvoji najveći broj bodova.

Ženski turnir bit će organiziran po istim principima. Turnir će se, zajedno sa svečanim otvaranjem i zatvaranjem, održati u Konferencijskom centru Tamaris u sklopu Milenij Grand hotela 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

Opatija će tako koncem studenoga biti mjesto proglašenja novih šahovskih velemajstora koji će nositi titulu svjetskog veteranskog prvaka i prvakinje u šahu.

Organizator 21. Svjetskog veteranskog šahovskog prvenstva je Šahovski klub Rijeka, u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Opatije.