Kvarner newsletter / broj 46

“Pasani tempi iliti davno prošlo vrijeme”
Izložba nekadašnjih veduta Rijeke

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci do 12. studenoga traje samostalna izložba renomiranog umjetnika Vojislava Voje Radoičića pod nazivom “Pasani tempi iliti davno prošlo vrijeme” na kojoj posjetitelji mogu vidjeti radove nastale od 1958. do 1970. godine. Kao i veliki dio Radoičićeva opusa, slike otkrivaju nekadašnju Rijeku gledanu kroz šarene “naočale” umjetnikova osebujnog stila.

Ljubitelji umjetničkog opusa renomiranog riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića s nestrpljenjem su dočekali njegovu najnoviju izložbu “Pasani tempi iliti davno prošlo vrijeme”, a sigurno je oduševila i one koji dosad nisu poznavali njegove radove. Na njegovim živopisnim slikama oživljavaju nekadašnje vizure grada i sadržaji koji su u prošlosti imali važnu ulogu u životu stanovništva Rijeke, dočaravajući atmosferu svakodnevice u neraskidivoj simbiozi s morem.

Izložba je postavljena u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a može se obići do 12. studenoga.

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930. godine. Bavi se slikarstvom, malom plastikom, ilustracijama za djecu, primijenjenom grafikom i tekstilnim dizajnom. Redoviti je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te Vereinigung bildender Künstlerinnen Österreichs, Wien-Schönbrunn. I danas živi i radi na nekoliko adresa – u Begovu Razdolju, Rijeci i Beču. Dosad je izlagao na više od 160 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a nerijetko se bavi i primijenjenom umjetnošću, odnosno scenografijom za televiziju i kazalište. Dobitnik je brojnih nagrada, a oni koji dobro poznaju njegov rad tvrde kako nema destinacije u Hrvatskoj koja se ne može “ponijeti” u obliku neke njegove umjetnine. Izričaj mu je doista poseban – šarolik, živopisan, istovremeno jednostavan i detaljan. A takvi su i radovi prikazani na ovoj izložbi, na kojoj je predstavljeno pedesetak kolaža na platnu i drvu, nastalih od 1958. do 1970. godine. Osim kolaža na platnu i drvu izložena je i Radoičićeva skulptura Glava (autoportret), rad iz fundusa MMSU-a iz 1982. godine.