Kvarner newsletter / broj 46

Muzej moderne i suvremene umjetnosti – Rijeka
BQ 4 / Biennale Kvadrilaterale 4

Četvrto izdanje riječkog BQ-a, Biennala Kvadrilaterale, kao i svi prethodni posvećeno je određenoj temi. Ovaj put tema je “Out of left field”, koja krije američku frazu iz bejzbola – neočekivano/niotkud, što je glavna nit ovogodišnjeg koncepta bijenala: element iznenađenja, aluzija na političke i ideološke sfere koje utječu na umjetnost. Bijenale traje od 11. studenoga do 23. prosinca.

BQ, odnosno Biennale Kvadrilaterale održat će se od 11. studenoga do 23. prosinca u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o četvrtom izdanju bijenala (prvo je održano 2005. godine), a kao i svaki put do sada BQ obrađuje neku temu. Prve je godine tema bila relativizam i mogućnosti sumjerljivosti različitih sustava, drugo izdanje predstavljalo je krizu kulturnog heroja, a treće uglove i sjecišta medijske umjetnosti te određenja globalnog i lokalnog, virtualnog i realnog. Ove godine tema je – niotkuda (neočekivano), osmišljena prema konceptu poznate američke fraze iz bejzbola “Out of left field”. To znači da bijenale ove godine pokušava ukazati na element iznenađenja kao aluziju na pojedine političke i ideološke utjecaje na suvremenu umjetnost, kojom se danas mnogi umjetnici ne bave na klasičan način nego sve češće kroz performanse.

Pitanja koje će ovogodišnji bijenale pokušati propitati stoga su vezana uz umjetnost performansa: Kako se radikalne prakse, koje često nadahnjuju performere, mogu prikazati u muzejskom i galerijskom kontekstu? Kako promjenljiva uloga umjetničke institucije kao živoga kulturnog središta utječe na oblikovanje predodžbi umjetnika o performansu? Može li “muzejski održiv” performans ostati radikalan i provokativan poput pionirskih performansa sedamdesetih organiziranih izvan institucionalnog konteksta?

Izložba je zamišljena kao dinamički i narativni postav kroz različite strategije performansa – instalacije, filmove, videa i fotografije, a ono što će i ove godine pridonijeti zadovoljstvu kako autora tako i posjetitelja bit će bogat popratni program u kojem će zainteresirani moći interaktivno sudjelovati u izravnim razgovorima s umjetnicima.

S obzirom na to da na svakom novom izdanju riječkog bijenala sudjeluje sve veći broj umjetnika iz cijele regije, i ovogodišnji BQ imat će međunarodni karakter.