Kvarner newsletter / broj 4

Općina Čavle
Uređenje skijališta Platak

Po novom idejnom rješenju uređenja Planinarskog doma na Platku, taj bi objekt trebao povećati broj ležajeva i dobiti veći broj novih sadržaja.

Općina Čavle i Županijski zavod za održivi razvoj i prostorno planiranje žele Platak pretvoriti u mjesto skijaških i zabavnih zbivanja.

Umjesto dosadašnjih 80, Planinarski dom imao bi 130 ležajeva, a postoji i mogućnost da preraste u hotel s tri zvjezdice.

Stručnjaci i predstavnici vlasti obišli su slična skijališta u susjednim zapadnoeuropskim zemljama te njihova dobra rješenja i pozitivna iskustva odlučili primijeniti na Platku.

Primorsko-goranska županija osigurala je sredstva za izradu idejnog rješenja uređenja Platka i objavila projektni zadatak za rekonstrukciju Planinarskog doma kojom bi on dobio više sadržaja.

Skijalište Platak nalazi se samo 30 kilometara od županijskog središta, grada Rijeke. Izgrađeno je sredinom 20. stoljeća, a popularno je postalo krajem sedamdesetih godina nakon izgradnje dvosjedne vučnice.

Platak je malo obiteljsko skijalište koje je zanimljivo i zimi i u druga godišnja doba zbog ljepote planinskog kraja i očuvane prirode. Osim skijaša zimi, na Platku zadovoljstvo pronalaze brojni zaljubljenici u planine – planinari, šetači i biciklisti, svi koji vole nakratko pobjeći od gradske gužve i betona, poput obitelji koje tamo provode odmore i vikende.

Dobra ugostiteljska ponuda i smještajni kapaciteti privlače sve više ljudi na Platak, a nakon rekonstrukcije Planinarskog doma sigurno će ih biti još više.