Kvarner newsletter / broj 47

Matulji
Agroturizam Manjon – novo odredište gurmana

Posjetitelji Kvarnera dobili su ovih dana još jedan zanimljiv sadržaj. Agroturizam Manjon sigurno će postati često odredište gostiju koji žele kušati specijalitete od puževa kao i druge delicije karakteristične za ovu regiju. Obitelj u čijem je vlasništvu ovaj agroturizam već je desetak godina uspješna u uzgoju, a šest godina i u preradi puževa, po kojoj su prvi u Hrvatskoj i treći pogon u Europi. Stoga je otvaranje ugostiteljskog objekta bio logičan nastavak uspješne poduzetničke priče.

Agroturizam Manjon nalazi se u mjestu Rukavac u Općini Matulji, nedaleko od Opatije. S uzgojem puževa ovi su inventivni poduzetnici započeli 1990. godine, a danas već okupljaju 109 kooperantskih uzgajivača te su prije šest godina razvili i vlastitu robnu marku Hram okusa, u kojoj, uz puževe, nude i druge proizvode kao što su salama od puževa, gotovi umaci od puževa i slično. Njihovi se proizvodi prodaju i u supermarketima velikih trgovačkih lanaca kao i u delikatesnim trgovinama diljem Hrvatske.

Logičan nastavak ove djelatnosti je otvaranje vlastitog ugostiteljskog objekta u središtu mjesta Rukavac, u zgradi u kojoj je smješten pogon za preradu puževi, a u njoj je postavljena i zanimljiva Etnografska zvončarska zbirka. Tako će gosti koji posjete ovaj agroturizam istodobno upoznati dio tradicije ovoga kraja te kušati specijalitete od puževa kao i tradicionalna jela regije.

Ugostiteljska ponuda agroturizma Manjon – kako ističu njezini vlasnici – prvenstveno je namijenjena grupama, od organiziranih turističkih dolazaka, preko svadbi i proslava, do poslovnih sastanaka, te se očekuje da će svojim sadržajima postati sastavni dio turističke ponude Matulja, ali i cijelog Kvarnera.

Inače, u mesu puževa nema kolesterola, dobro djeluje na probavne organe i ubrzava probavu te mu se pripisuju i druga ljekovita svojstva, dokazano je da puževa sluz ima izrazito baktericidno djelovanje, kao antibiotik streptomicin, pa oni ne obolijevaju te je njihovo meso zdravstveno sigurna hrana.