Kvarner newsletter / broj 47

Winter Lights Opatija
Veliki festival igre zvuka i svjetla

Da je turistička ponuda u Opatiji zanimljiva i zimi dokazuje novi projekt koji će se u gradu održati tijekom dva adventska vikenda – 17. i 24. prosinca. Riječ je o prvom festivalu VJ-inga i mappinga na ovom području, odnosno dvjema velikim manifestacijama koje će pod nazivom Winter Lights Opatija predstaviti autore nove umjetnosti u kojoj su svjetlo i glazba glavni mediji.

Opatija za ovogodišnji Advent pripremu veliki glazbeno-svjetlosni spektakl koji će se pod nazivom Winter Lights Opatija održati od 17. do 24. prosinca. Riječ je o dvije manifestacije – najvećem susretu VJ umjetnika te 1. Mapping festivalu koji će biti među najvećima u ovom dijelu Europe.

Manifestaciju Winter Lights Opatija u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner otvorit će 17. prosinca njemački konceptualni klavirist Hauschke zanimljivim koncertom na “prepariranom klaviru”.

Nastavak te večeri rezerviran je za VJ-ing. VJ umjetnici stvaraju videosadržaj na nekoj glazbenoj osnovi. Ta eksperimentalna umjetnost stvaranja kompleksnih vizualnih sadržaja postaje sve popularnija. Toga će se dana na opatijskoj Ljetnoj pozornici predstaviti desetak najpoznatijih VJ-a i DJ-a iz Hrvatske, Slovenije i, što je posebno zanimljivo, jaka multimedijska klupska ekipa iz Rusije. Dva dana nakon toga, 19. prosinca, posjetitelji će moći uživati u velikoj izložbi videoinstalacija. Otvorenje izložbe je u 18 sati u dvorani (prizemlje) Ville Angioline, bit će otvorena do 25. prosinca, a izlažu autori iz Hrvatske, Rusije i Italije.

Prvi Mapping festival službeno će započeti 23. prosinca projektom ambijentalnog osvjetljavanja parkova i prostora oko Hotela Kvarner uoči i za vrijeme Božićnog koncerta.

Ako vam sve ovo zvuči vrlo privlačno, što ćete tek reći na spektakl koji se sprema na sam Badnjak, 24. prosinca, kada će posjetitelji uživati u kulminaciji 1. Mapping festivala.

Mapping je također nova umjetnost vizualizacije i animacije projicirane na različite objekte – fasade zgrada, objekte u okolišu ili kao dio scene kada se mappingom stvara vizualna kulisa koja na pozornici nedostaje. Tako će Opatija u sklopu 1. Mapping festivala, i to još na tako značajan dan, doslovno svjetlosno “oživjeti”. Prema najavama organizatora, brojni će mapping majstori atraktivnim vizualnim animacijama osvijetliti nekoliko hotela na području kupališta Slatine u središtu Opatije, što će uz dodatne zvučne efekte pružiti dva sata vrhunskog doživljaja.