Kvarner newsletter / broj 47

Nova atrakcija Lovrana
Gradska kula Lovran otvorena za javnost

Prelijepa gradska lovranska kula, s koje se pruža nevjerojatan pogled na Kvarnerski zaljev, otok Cres, Park prirode Učku i središte Lovrana, odnedavno je uređena i otvorena za individualne i organizirane posjete, a u toj povijesnoj atrakciji mogu se kupiti i tipični lovranski suveniri te pogledati izložba starih slika i razglednica Lovrana.

Lovran je odnedavno bogatiji za još jedan atraktivan turistički prostor – otvorena je preuređena stara gradska kula koja nudi niz novih sadržaja. Impozantna masivna građevina ostatak je fortifikacijskog sustava iz srednjega vijeka, a nalazi se na samom prilazu lovranskom Trgu svetog Jurja. Kula je kvadratnog oblika. Jedan dio datira iz srednjega vijeka i danas se još vide izvorni klesani kameni blokovi, dok je gornji dio kule iz nešto novijeg doba – dozidan je nakon ratnih razaranja u XVII. stoljeću.

Unutrašnjost je nedavno kompletno rekonstruirana i prenamijenjena u prostor za slikarski atelje i stalne umjetničke izložbe, koje će se postavljati na svim razinama – od prizemlja pa sve do trećeg kata.

Posjetitelji će ove zime u kuli moći razgledati veliku izložbu starih slika i razglednica Lovrana iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije, preko talijanske vladavine pa sve do danas. Od 10. prosinca kula će biti bogatija za jedan stalni postav, a to su motivi s ekspedicije na Sjeverni pol i otkrivanje Zemlje Franje Josipa, čiji su članovi bili Opatijac, Vološćan i Lovranac Vicko Palmić.

Prilikom obilaska kule posjetitelji će moći kupiti i neke od tipičnih suvenira s područja Lovrana – s motivima slavnih lovranskih maruna (kestena), trešanja i šparoga te gradske kule.

Osim umjetničkog i povijesnog značenja, kula nudi još jednu atrakciju. S trećeg se kata, naime, pruža nezaboravan pogled na sve četiri strane, na Kvarnerski zaljev, lovranski Stari grad, središte grada, otok Cres i na Park prirode Učku na istoimenoj planini. A da bi se posjetitelji za vrijeme zimskog razgledanja zagrijali, domaćini nude ukusnu domaću rakiju od meda.

Kula je otvorena za individualne posjete i organizirane grupe od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati, subotom od 9 do 13 sati, a cijena ulaznice je 2 eura.