Kvarner newsletter / broj 47

Art kino Croatia – Rijeka
42. Kvarnerska revija amaterskog filma

Jedan od najstarijih svjetskih festivala neprofesionalnih filmskih autora – Kvarnerska revija amaterskog filma, ove će se godine 3. prosinca u prostorima riječkog Art kina Croatia održati 42. put, a publika će, kao i ranijih godina, uživati u brojnim kratkim i dugim filmovima domaćih i inozemnih autora.

Riječko Art kino Croatia, poznato po prikazivanju neafirmiranih filmskih autora i općenito više amaterskih nego profesionalnih filmova, 3. prosinca bit će domaćin još jedne važne amaterske filmske manifestacije – 42. Kvarnerske revije amaterskog filma (KRAF). To je jedan od najstarijih svjetskih festivala neprofesionalnih filmskih ostvarenja, nastao 1969. godine u organizaciji Liburnija Filma Rijeka.

Bogata tradicija KRAF-a već godinama plijeni pažnju filmskih amatera diljem zemlje i inozemstva pa će i ovogodišnji program predstaviti brojne naslove. To i jest jedna od niti vodilja KRAF-a, da je otvoren prema svakoj vrsti gledatelja i stvaratelja – od filmskih entuzijasta, stručnjaka s različitim stupnjem profesionalnog bavljenja filmovima, do laika koji tek ulaze u šarolik svijet filma.

Iako tradicionalna, revija svake godine ima i niz noviteta. Tako su uz ustaljene projekcije igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova te glazbenih spotova u trajanju od jedne do 10 minuta, ove godine dodani programi “jedan autor tri filma” te “jedna udruga tri filma”. Nova je i nagrada publike za najbolji film KRAF-a. Dosad su se dijelile nagrade žirija za tri najbolja filma te grand prix, a odsad i publika može dati svoj glas.

S obzirom na to da je riječ o reviji koja daje uvid u različite kulturno-umjetničke svjetonazore i na kojoj se u kratkom vremenu predstavljaju brojni naslovi, ovo je doista idealna prilika svim filmofilima da na jednom mjestu i u jednom danu uživaju u brojnim dosad uglavnom nikad viđenim naslovima.