Kvarner newsletter / broj 47

Kastavska božićna bajka
Zašto baš vi ne biste ukrasili jelku?

Uoči Božića gotovo nema mjesta u kojemu se ne održavaju svečani koncerti, uređuju domovi i trgovi, no uvjereni smo da vam ovom prilikom ipak predstavljamo nešto jedinstveno – božićni običaj u Kastvu, koji ne prolazi bez Glazbenog društva Spinčići, čiji su članovi uvelike zadužili kastavsku glazbenu baštinu, a tu je i jedan noviji običaj – svatko tko poželi može okititi gradsku jelku.

Zateknete li se u Kastvu – romantičnom starom gradiću na 365 metara visokom brdu na pola puta između Opatije i Rijeke – na Badnjak ili u danima do Sveta tri kralja, pozivamo vas da pomognete ukrasiti glavnu gradsku jelku. To je noviji običaj koji su u Kastvu utemeljili članovi lokalne udruge “Idi Vidi”, koji već niz godina priređuju niz zabavnih i tradicionalnih manifestacija, poput Festivala vremena. Kako se gradske jelke uvijek nalaze na najprometnijim lokacijama, a u Kastvu one rastu ispred renesansne gradske lože, ondje se okuplja i najveći broj prolaznika. U udruzi “Idi Vidi” došli su na ideju da, umjesto nadležnih službi, njihovi članovi i drugi stanovnici okite božićnu jelku. Svatko može odabrati svoj ukras pa je tako mali projekt nazvan “Kuglicom do jelke” postao svojevrstan društveni događaj. Ljudi dolaze, druže se, zajedno kite jelku, zabavljaju se i na taj način jačaju svoje jedinstveno zajedništvo, ali i izražavaju kreativnost. Od ove godine novost je da će struju za lampice koje ukrašavaju jelku stvarati pokretanje dva bicikla, jedan za odrasle i jedan za djecu, pa vas pozivamo da i sami pridonesete svečanoj čaroliji ukrašavanja i osvjetljavanja kastavske božićne jelke.

Jedinstveni blagdanski ugođaj Kastva uveličat će Božićni (25. prosinca) i Novogodišnji koncert (26. prosinca) Glazbenog društva Spinčići, koje već 90 godina djeluje na njegovanju i unapređenju muzičke tradicije gradića Kastva i cijele regije Kastavštine. Česti gosti pozornica u drugim krajevima Hrvatske, ali isto tako i u gradovima Italije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske… tako će Božićnim koncertom u crkvi sv. Jelene i Novogodišnjim u Domu braće Matešić ove blagdane učiniti još ljepšima i romantičnijima.