Kvarner newsletter / broj 48

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja – Rijeka
"Zlatni trag" – od prošlosti do sadašnjosti

Ako volite zlato i zanima vas kako se tijekom stoljeća razvijao zlatarski obrt na ovim prostorima, tada svakako pođite u riječki Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja gdje je do 31. ožujka otvorena velika izložba "Zlatni trag".

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci do 31. ožujka pogledajte veliku izložbu o zlatarskoj umjetnosti i obrtu na ovim područjima. Izložba je prigodno nazvana "Zlatni trag" jer prikazuje cjelovit razvoj zlatarstva u Primorsko-goranskoj županiji s posebnim naglaskom na razdoblje od XVIII. stoljeća do danas.

Posjetitelji će prigodom obilaska izložbe zamijetiti dva koncepta – jedan je povijesni, a drugi praktični i prikazuje različite tipove nakita kroz više segmenata.

Povijesni se koncept temelji na različitim utjecajima koji su, kao i u drugim sferama života i umjetnosti, djelovali na sustavne promjene. Onima koji poznaju povijest ovoga područja jasno je da je na umjetnost i život uopće najsnažnije utjecao zemljopisni položaj. Primorje je smješteno između Italije i Njemačke, dvije velesile koje su stoljećima imale jaku političku moć u ovom dijelu Europe te su ostavile snažan trag svojih tradicija. Posebno jak utjecaj imala je Venecija pa izložba prikazuje mnoge predmete iz doba mletačke vladavine.

Iako je povijesni pogled na ovu temu zanimljiv, mnogima će se sigurno više svidjeti druga cjelina. Ona prikazuje raznolik uporabni nakit – ženski, muški i dječji. Poseban je naglasak na najpoznatijem riječkom nakitu – morčiću. No, iako najslavniji, morčić nije jedini jedinstveni nakit koji se veže uz ovo područje. I prije pojave morčića (stilizirane crne glave) na ovom se području njegovao jedinstven nakit. Bili su to luštrini, dugački zlatni lanci koji su se nosili oko vrata ili oko pasa. Neki su primjerci bili dugi i po nekoliko metara. Dužina je ovisila o ekonomskom statusu i zorno ga pokazivala, a posebno značenje luštrini su imali prilikom darivanja djeteta na krštenju – darivatelj bi otkidao dio lanca i poklanjao ga djetetu.

Izložba prikazuje stotinjak primjeraka nakita, zbog izgleda i vrijednosti istaknutih kao izvorni starinski nakit, a većina potječe iz fundusa muzeja.

Na izložbi će na svoje doći i ljubitelji modernijeg nakita jer je uz "Zlatni trag" priređena manja prodajna izložba "Nije zlato sve što sja" na kojoj je izložen nakit izrađen na kreativnim radionicama. Taj će se nakit prodavati po pristupačnim cijenama, a iznos će u cijelosti biti darovan u humanitarne svrhe.