Kvarner newsletter / broj 48

Country buntovnik stiže i u Rijeku
Ne propustite velikog Dalea Watsona

Jedan od posljednjih velikana izvornog countryja Dave Watson u sklopu najnovije turneje Europom prvi put dolazi u Rijeku – u Stereo dvorani će 21. siječnja uz izvođenje starih hitova promovirati i netom snimljen album "The Sun Sessions".

Nakon desetljeća glazbene karijere, velika američka country zvijezda Dale Watson prvi put stiže u Rijeku gdje će nastupiti 21. siječnja u Stereo dvorani. Ljubitelji countryja vijest će sigurno primiti s oduševljenjem jer je Watson jedan od posljednjih velikana pravog, izvornog countryja. U posljednjih dvadesetak godina country se prilično mijenjao, stil se komercijalizirao i scenu je preplavio neizvorni country zvuk. No, ovaj 50-godišnjak ostao je vjeran starom, izvornom countryju.

Iako rođen u Alabami, a dio života proveo je i u Kaliforniji, svoje je mjesto našao ondje gdje je rođen country – u Texasu, u Austinu, gdje živi od devedesetih godina prošlog stoljeća. Budući da je Texas kolijevka countryja, u Austinu i dalje djeluje snažna alter-country scena, potpomognuta naravno i djelovanjem Dalea Watsona. U tom je gradu snimio nekoliko izvrsnih albuma – "Cheatin' Heart Attack", "Blessed or Damned", "I Hate These Songs" i "The Truckin' Sessions". Pjesme su mnoge znalce podsjetile na velikane poput Johnnyja Casha, Leftyja Frizzella, Bucka Owensa, Merlea Haggarda. No onda, nažalost, završava sretno razdoblje njegova života. Nakon pogibije zaručnice dugo je bio na rubu života i smrti.

"Liječio" se alkoholom i drogama i trebalo mu je dugo vremena i volje da se vrati ne samo svojoj glazbi nego i svom životu. Nakon dosta godina glazba ga je ponovo vratila u život. A dokaz da je na dobrom putu ozdravljenja upravo je najnoviji album snimljen u legendarnom Sun studiju u Memphisu, na kojem je čak 14 novih pjesama. Cijeli projekt posvetio je legendama rock'n'rolla Johnnyju Cashu, Elvisu Presleyju i Carlu Perkinsu.