Kvarner newsletter / broj 48

Za proljetni odmor
Biciklistička karta općine Čavle

Ako mislite da zima baš i nije najbolja za biciklizam, u pravu ste, no pravo je to doba za osmišljavanje biciklističkih projekata ili planiranje proljetnog odmora; zato je Turistička zajednica općine Čavle predstavila novu biciklističku kartu s putokazima za osam uzbudljivih staza nadomak Rijeke.

Iako zimsko razdoblje, posebno u brdovitom, snijegom prekrivenom krajoliku vjerojatno nikoga neće potaknuti na vožnju biciklom, ne treba zaboraviti: zima će brzo proći, a s proljećem će doći prvi planovi za avanturistički odmor na dva kotača. U skladu s time, Turistička zajednica općine Čavle, kraja nadomak Rijeke, ovih je dana predstavila svoj najnoviji projekt – biciklističku kartu s oznakama čak osam uređenih staza.

Karta se može dobiti u uredu TZ općine Čavle po simboličnoj cijeni, a ne sadrži samo osnovne informacije o stazama. Cijelo to područje, koje uključuje Čavle i Grobnik s okolicom, zemljopisno je i povijesno izuzetno je zanimljivo, a dodamo li tomu i prirodna obilježja, vjerujemo da će posjetitelji vozeći se biciklima uživati, ponešto saznati i zabaviti se. Zato se uz karte i opis staza – osam staza zajedno čine cjelinu od 63,5 kilometara – navode i informacije o zanimljivostima kroz koje prolaze. Žele li posjetitelji istražiti kako se radi grobnički sir, karta će ih uputiti na pravo mjesto. Ako pak žele saznati nešto o bogatoj povijesti, primjerice vezanoj uz frankopanski Kaštel, informacije i kratki uvod povest će ih na to mjesto te uputiti u druge zanimljive detalje, poput nekoć utabanih ruta kojima su hodale mljekarice. Područje je zanimljivo i po bogatoj flori i fauni, a svi su sadržaji biciklistima lako dostupni.

Karta osim toga svrstava staze prema zahtjevnosti te donosi popis smještajnih i ugostiteljskih sadržaja.