Kvarner newsletter / broj 48

Nova kolekcija riječkih suvenira
Pokloni s potpisom Voje Radoičića

Kolekcija riječkih suvenira koji se mogu pronaći u nekoliko suvenirnica u gradu te na web shopu Turističke zajednice grada Rijeke u prosincu, mjesecu intenzivnog darivanja, nadopunjena je novim predmetima, i to ne običnim već s potpisom poznatog riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića.

Najnoviji suveniri koje turisti mogu kupiti u Rijeci sigurno će oduševiti svakoga. Naime, riječ je o predmetima visoke uporabne vrijednosti, ali s pravim riječkim potpisom. Za to se pobrinuo poznati riječki akademski slikar Vjekoslav Vojo Radoičić koji je svoje vesele i šarene motive Rijeke "utkao" u njih.

Kupe li turisti u Rijeci najnoviji "riječki" kišobran, kišne će dane odsad sigurno proživljavati manje namrgođeni jer vesele boje koje njime dominiraju odobrovoljit će svakog tko se iza njega sklanja. Veselim dizajnom ovaj je umjetnik protkao i druge uporabne predmete – kuhinjske daske za rezanje, komplete podmetača za čaše, platnene vrećice… Nova kolekcija upotpunjena je s deset različitih vrsta suvenira, a sve zahvaljujući tvrtki "Mića mala" koja se povezala s ovim osebujnim umjetnikom i tako Rijeci i turistima grada dala još neke prepoznatljive suvenire ukrašene vedrim primorskim motivima. Upravo je po toj vedrini ovaj umjetnik poznat i izvan granica zemlje.

Kolekcija se može kupiti na nekoliko lokacija. U Starom gradu to su prodavaonice "Zeleno i plavo", "Mala galerija" te trgovina "Migotin", na Trsatu suvenirnica "La Mamma", a mogu se kupiti i putem suvenir web shopa na stranicama Turističke zajednice grada Rijeke.

Ponuda tipičnih riječkih suvenira i dosad je bila bogata raznim uporabnim predmetima, keramikom, nakitom, slikama i umjetninama visoke kvalitete, a s obzirom na to da ovaj grad ima čitav niz svojstvenih motiva, riječ je o originalnim suvenirima koji se ne mogu naći nigdje drugdje osim na Kvarneru, kao što je slavni morčić (stilizirana glava crnca) koji se može kupiti u brojnim varijantama, kao nakit ili ukras za dom. Tu su i figure zvončara s Kvarnera, čiju je tradiciju zaštitio UNESCO, te niz drugih riječkih "originala" vezanih uz povijest i sakralnu vrijednost grada prezentiranih na zanimljiv i moderan način.