Kvarner newsletter / broj 48

Projekt "Svijet Kupe"
Programi duhovne i životne regeneracije

Znate li da rijeka Kupa koja teče Gorskim kotarom čini iznimno važan dio europske energetske osi koja na iscjeljujući način djeluje na duhovni i materijalni život oko nas?! U skladu s tom važnom ulogom osmišljen je najnoviji turistički projekt, a sudionici koji se u njega uključe moći će istražiti sve njegove prirodne potencijale i učiniti mnogo za svoje duhovno i tjelesno zdravlje...

"Svijet Kupe" najnoviji je turističko-zdravstveni projekt koji će u Gorski kotar sigurno privlačiti brojne zaljubljenike u prirodu i njenu moć iscjeljivanja. Točnije, riječ je o području Kupske doline, regenerativnom prostoru koji čini važnu sponu takozvane europske energetske osi što se proteže od Krete na jugu pa sve do Islanda na sjeveru.

Ta važna europska "energetska kralježnica" na svom putu ima svih sedam glavnih energetskih centara (čakri). Hrvatski dio toga puta proteže se dolinom rijeke Kupe, koji uz prirodna staništa uključuje i brojna naseljena mjesta – Brod na Kupi, Delnice, Čabar te šira područja općina Skrad i Brod Moravice. No, regenerativna snaga ovoga područja – u što će se uvjeriti i sudionici geomantsko-litopunkturnog programa – ne uključuje samo energiju sila prirode nego i brojne u tu svrhu uređene punktove. Duž cijelog toka Kupe, koja teče i susjednom Slovenijom, postoji 40 vitalnih energetskih točaka, a povezuje ih šest meditacijskih staza.

Tri takve staze uređene su na području grada Delnica, a vode dijelovima starih šumskih putova gdje se ljudska duša može potpuno opustiti i komunicirati s vlastitim bićem. Na njima je moguće u potpunosti se stopiti s prirodom, uživati u svakom zvuku, opipu i mirisu. Na "ulazima" u energetsko područje postavljeni su kameni stećci s uklesanim kozmogramima, a jedan se nalazi u Parku kralja Tomislava u Delnicama.

Projekt je utemeljen u Brodu na Kupi i mjestu Fara u Sloveniji koje dijeli tek uski prostor međunarodne granice, no programi iscjeljivanja organiziraju se svugdje uz Kupu, u skladu s geomantskim istraživanjima prema kojima se duž cijelog njezina toka nalaze vitalno-energetski izvori. Oni uz pomoć litopunkture i meditacijskih vježbi daju regeneracijsku snagu za duhovnu obnovu. Kameni stećci uz reljefno uklesane kozmograme predstavljaju svojevrsne akupunkturne točke u prostoru (kao i kod ljudi) s ciljem prenošenja energije među točkama radi što bolje energetske ravnoteže u prostoru, u kojem se osjeća simbioza čovjeka, prirode i samoga kraja.

U programu je moguće uživati tijekom cijele godine, a projekt je dobio i nastavak – kulturnu manifestaciju "Brod, korakom kroz stoljeća" inspiriranu zrinskom ostavštinom i povijesnim kaštelom u Brodu na Kupi.
Podrobnije informacije o programu dostupne su putem e-maila svijet.kupe@gmail.com