Kvarner newsletter / broj 48

Riječki karneval 2012.
Vatromet veselja i maškaranih grupa

U vrijeme kada se gradovi diljem svijeta odmaraju od božićnih i novogodišnjih blagdana, vatromet najvećeg veselja u Rijeci tek započinje jer na redu je još jedno riječko peto godišnje doba – Riječki karneval koji će u grad od 17. siječnja pa sve 22. veljače dovesti na stotine tisuća ljudi.

Organizacija se zahuktava, u mnogim se domovima rade nove maske i sve je spremno za još jedan ludi provod na famoznom Riječkom karnevalu. Peto godišnje doba, kako ga nazivaju Riječani i stanovnici drugih gradova i mjesta na Kvarneru, počinje 17. siječnja i traje sve do 22. veljače.

Događanja koja će i ove godine obilježiti Riječki karneval oduševit će svakoga tko dođe u grad i dati mu onu potrebnu notu veselja, ludila i igre koja nam je toliko potrebna u ove sumorne zimske dane. Iako službeno započinje 17. siječnja, primopredaja ključeva grada, u koju je tradicionalno uvršten i Izbor kraljice karnevala, odigrat će se 20. siječnja u riječkoj Dvorani Mladost. A nakon što karnevalske igre i službeno počnu, turisti će gotovo svakoga dana moći uživati u različitim karnevalskim programima koji će okupirati riječke ulice, trgove, institucije. No sve će to biti tek uvertira u najveća događanja – Dječju karnevalsku povorku koja će se održati 11. veljače te veliku Međunarodnu maškaranu povorku 19. veljače.

Dječja karnevalska povorka događaj je u kojemu sudjeluju najmlađe generacije iz zemlje i inozemstva pa se i ove godine na njoj očekuje više tisuća malih junaka iz bajki, najdražih animiranih likova i najljepših stvorenja iz mašte. Kako to već tradicionalno biva, djeca će se organizirati po brojnim karnevalskim grupama te u dugačkoj i raznobojnoj formaciji prošetati najužim središtem grada. Iako je i dječja povorka uvijek odlično posjećena, velika Međunarodna karnevalska povorka koja će grad okupirati 19. veljače pravi je vrhunac karnevala. Jer doista nije riječ tek o pukom maškaranju i grupama koje na nekoliko sati okupiraju gradske ulice – to je tradicija koja se na Kvarneru u novijoj povijesti njeguje već tri desetljeća i za koju doslovno živi svaki stanovnik. Posebnu draž ovoj povorci daje činjenica da su njezine grupe ujedno i komentar, najčešće parodija na aktualne prilike u zemlji i svijetu.

Otkako je u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke 1982. godine prvi put održan obnovljeni Riječki karneval, doista je u najboljem svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima. Manifestacija je s godinama postajala sve bolja, šarenija i posjećenija te je s vremenom uvrštena i na popis najboljih karnevala u Europi i svijetu. Lani je na "krunskom trijumfu" sudjelovalo oko 9000 maškara raspodijeljenih u 107 grupa. Povorku su, kao i svake godine, uveličala i brojna alegorijska vozila, a broj gledatelja koji su je uživo promatrali popeo se na više od 110.000.

Želite li i vi biti dio tog razigranog ozračja, kao maškara ili gledatelj, svoje mjesto svakako rezervirajte što prije. I na koncu, zapamtite – nigdje na svijetu nećete doživjeti ovako osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima, elementima folklora i mitologije isprepletenih aktualnim gospodarskim i urbanim zbivanjima. Dođite na Riječki karneval jer ćete samo ovdje doista moći biti sve što želite! A ako ni to nije dovoljno uvjerljiva pozivnica, oslonit ćemo se na preporuku britanskog lista Sunday Times koji ga je 2009. godine uvrstio među najegzotičnije događaje u svijetu!