Kvarner newsletter / broj 48

Noć muzeja u Rijeci
Kada umjetnost preokrene dan i noć

Iako su riječki muzeji odlično posjećeni tijekom cijele godine, nadolazeća Noć muzeja, koja će se održati 27. siječnja, i ovaj će put u kasnim večernjim satima sigurno izmamiti na tisuće ljubitelja znanosti i umjetnosti jer neće moći odoljeti dodatnim programima kojima će muzeji obogatiti ovu sada već tradicionalnu manifestaciju.

Sudeći prema ranijim godinama, i nadolazeća će Noć muzeja 27. siječnja u večernjim satima izmamiti brojne Riječane i goste grada koji će te noći moći uživati u besplatnom razgledavanju muzeja te bogatim zabavnim programima koje će organizirati svaki muzej.
U manifestaciji će i ove godine sudjelovati brojni riječki muzeji i galerije – Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej, Muzej računala i informatičke tehnologije – Retro computer club Peek and Poke te Astronomski centar Rijeka.
Svi muzeji koji prijave svoje programe toga će dana (u petak) biti otvoreni od 18 pa sve do jedan sat iza ponoći, a ulaz će naravno biti besplatan za sve zainteresirane.
Svaki od prijavljenih muzeja sudionike će, uz aktualne izložbe, dočekati sa zabavnim programom. Bit će tu koncerata, performansa, promocija, samo za tu noć osmišljenih specijalnih vodstava pa sve do prigodnih prodaja muzejskih publikacija i suvenira.
Hoće li netko te noći obići sve ili samo pokoji muzej, izbor je naravno individualan, no topla preporuka uvijek stoji – pokušajte barem zaviriti u svaki od njih.
Spomenuti muzeji, koji su i prijašnjih godina sudjelovali u Noći muzeja, i ove će godine posjetiteljima ponuditi tematski različite izložbe.

U Muzeju grada Rijeke besplatno će se moći razgledati izložba "Rijeka u mađarskom sjećanju – donacija Csabe Skultétyja Nacionalnoj knjižnici Széchényi". Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavlja čak dvije velike izložbe – o nakitu s područja Kvarnera, prigodno nazvanu "Zlatni trag", te "Leteči človek Stanko Bloudek (1890.-1959.)".
Zanimljivo će kao i uvijek biti u najmodernijem retro centru, Muzeju računala i informatičke tehnologije – Retro computer club Peek and Poke, gdje će se uz najveću kolekciju (u Hrvatskoj) starih kompjutera, digitrona i drugih tehnoloških pomagala organizirati i brojna tematski zanimljiva događanja.
Posjetitelji koji više teže otkrićima i zanimljivostima s područja geografije, primorja ili biologije svakako neka navrate u riječki Prirodoslovni muzej i razgledaju njihov stalni postav "Geološka prošlost Jadrana" te zavire u brojne muzejske zbirke slične tematike.