Kvarner newsletter / broj 4

Općina Fužine
Od vjerskog do sportskog turizma

Fužine se nalaze u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, smještene su 730 metara nad morem i okružene slikovitim planinama sa stoljetnim šumama crnogorice i prelijepim jezerima. Poznato su turističko mjesto s dugom turističkom tradicijom, od 1874. godine kada je prvi put zabilježen organizirani dolazak gostiju posebnim vlakovima iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih naselja.

Fužine obiluju vodama i danas se ondje nalaze tri akumulacijska jezera. Goranske vode bogate su pastrvom, klenom, glavaticom, šaranom, štukom i amurom i pravi su mamac za ribiče. Na jezerima se organiziraju jedriličarske regate, ronilačka natjecanja, a moguće je i surfanje, vožnja čamcima i kanuima. Goranske šume obiluju visokom, ali i drugom divljači te privlače mnoge lovce.

U jednu od najupečatljivijih kulturnih znamenitosti Fužina spada najveći sakralni objekt Gorskog kotara posvećen zaštitniku Fužina – crkva Sv. Antuna Padovanskog. Bogata Etnografska zbirka Lič je spomenik kulture, a uređenjem više različitih postava postala je respektabilan muzejski prostor. U Liču se također nalazi najstarija crkva u tom kraju – crkva Sv. Jurja iz 1662. godine, a na Ličkom polju je Svetište Majke Božje Snježne koje svake godine 5. kolovoza okuplja veliki broj hodočasnika.

Turistička atrakcija fužinskog kraja je i špilja Vrelo. To je jedina turistički uređena špilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Špilja je dobro osvijetljena i uređena za posjet sa stručnim vodičem.

Fužine svojim posjetiteljima nude brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici je devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, mnoge planinarske staze te vrlo popularna šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim stazom. Park Gorica ima tri teniska terena, a u naselju Vratima nalazi se sportsko-rekreacijski centar Gmajna.

Fužine su nadaleko poznate po svojoj gastronomskoj ponudi, a tamošnji restorani nude bogat izbor autohtonih domaćih jela od gljiva, divljači i šumskih plodova. Smještajni kapaciteti nude se u pansionima, hotelima, apartmanima i planinskim kućama za odmor s wellness i fitness sadržajima.