Kvarner newsletter / broj 48

Zima u Delnicama
Kližite, skijajte, kuglajte se...

Ako ste ljubitelj zimskih sportova i snježnog ugođaja, ali niste od onih koji bi obiteljski odmor provodili u krcatim skijaškim centrima, tada vam otkrivamo draž slične, ali ipak znatno drugačije zimske priče – dođite u Delnice, skijajte, kližite, kuglajte se i uživajte u toploj goranskoj dobrodošlici...

Debeli snježni pokrivač mnoge će i ove zime izmamiti van, u šetnju ili na sportske terene. I dok netko zimu ne može zamisliti bez skijanja na mondenim skijalištima, drugima je ipak draže odmor provesti u mjestima s manjom, ali zato i znatno privlačnijom ponudom. Jedno takvo mjesto svakako su Delnice, gradić u Gorskom kotaru u kojemu se zimi može doživjeti mnogo toga i gdje će svaki član obitelji neovisno o željama i godinama pronaći nešto za sebe.

U samom središtu grada cijelu će zimu biti otvorena Ledena dvorana deln.ICE, gdje se od sredine prosinca organizira i mala škola klizanja. No klizanje je u Delnicama tek jedan način zabave. Dok djeca uče piruete ili brzo klizanje, roditelji se mogu relaksirati kuglajući u obližnjoj četverostaznoj dvorani, kupati se u toplom bazenu delničkog Doma sportova ili jednostavno uživati u zimskom ugođaju. S obzirom na to da je delnička Multifunkcionalna dvorana za sport i turizam zimi isključivo klizališna arena olimpijskih dimenzija, koja će raditi sve do sredine ožujka, tako će se i zabavna ponuda grada uglavnom odvijati na ledu. U siječnju će to biti atraktivne Ledene sportske igre, dok se za veljaču priprema nekoliko programa – Divlji zapad na ledu, Valentinovo na ledu, Maskenbal na ledu, Meksiko na ledu i proslava 3. rođendana Ledene dvorane deln.ICE.

Kome je snijeg ipak draži od leda, sigurno neće biti razočaran jer je samo pet kilometra od središta Delnica uređeno Skijalište Petehovac gdje se može skijati i po noći.
Skijalište je prvenstveno namijenjeno skijašima rekreativcima i djeci koja tek uče skijanje. Staza je duga oko 350 metara i uz nju stalno kruži vučnica. Početni dio je blag, zatim slijedi malo strmija staza i naposljetku prema kraju staze opet blagi ravni dio. Uz stazu za klasično alpsko skijanje na Petehovcu, u turističkoj ponudi grada je i nekoliko staza za skijaško trčanje, no najatraktivniji dio skijaške delničke priče odnosi se na njihov zaštitni znak – 70-metarsku skijašku skakaonicu s doskočištem na stadionu, na sjeveroistočnoj padini Japlenškog vrha. To je jedina hrvatska skijaška skakaonica, izgrađena davne 1947. godine, a s vremenom joj je dodana i manja za učenje i vježbu.

Budući da zimskih aktivnosti u ovom gradiću ne nedostaje, a u gradu postoji i dobar izbor smještaja – od hotela do malih privatnih pansiona, odmor u Delnicama doista može biti kvalitetan, a opet toliko različit od boravka u prenatrpanim skijaškim odredištima.