Kvarner newsletter / broj 48

Skijanje nadomak moru
Bijeli odmor u Gorskom kotaru

Poželite li zimu provesti u idiličnom kraju gdje snježni pokrivač traje najmanje tri mjeseca, a pritom želite bogat izbor aktivnosti, tada je Gorski kotar doista pravo mjesto za odmor. Klasično i turno skijanje, skijaške skakaonice, moderna sanjkališta... sve to čeka posjetitelje, koji u velikom broju upravo radi aktivnog odmora stižu u ove krajeve.

Znate li da je u Hrvatskoj moguće čak i skijanje s pogledom na more? Tu jedinstvenu priliku nudi obiteljsko skijalište Platak, smješteno u neposrednoj blizini grada Rijeke. Osim u prekrasnom pogledu na more i Kvarnerski zaljev, ondje možete uživati u pravoj zimskoj avanturi. Osim skijanja na stazi Radeševo, dugoj oko 1200 metara, gdje je moguće skijati i noću, Platak nudi i druge oblike zimskih radosti – sanjkanje, grudanje... U dolini ispod skijališta uređena je i oko kilometar duga staza za motorne sanjke.

Dublje u unutrašnjosti, u Gorskom kotaru, okolica Ravne Gore odličan je izbor za ljubitelje noćnog skijanja, skijaškog hodanja i trčanja, a odnedavno je ponuda obogaćena i atraktivnim terenima za sanjkanje. Na skijalištu kod Šija nalazi se i mala vučnica od 200 metara, a teren je uređen za rekreativno skijanje danju i noću.
Najnovija atrakcija ovoga kraja veliki je park razonode smješten u Kupjaku, gdje se nalazi 6000 četvornih metara veliko sanjkalište i duga traka koja služi kao vučnica, a vodi sve do vrha planine. Tu je postavljena i atraktivna Snow Tubby staza koja se zimi koristi kao atraktivan zimski tobogan, a sličnu funkciju, samo bez snijega, ima i u drugim dijelovima godine.

Nalazite li se u blizini Mrkoplja znajte da na vrhu Čelimbaša (1084 m) postoje tri uređene skijaške staze. Dvije od njih su turističke crvene – duljine 1350 metara, odnosno 1000 metara, te jedna teža – crna, duga pola kilometra. Staze se svakodnevno uređuju s dva ratraka.

Osim skijaških staza, na ovom je području uređena i biatlonska staza Zagmajna koja služi za treniranje i rekreacijsko trčanje, a ukupno je duga oko 4,5 kilometra.
Ski centar Rudnik u blizini Tršća iznimno je popularan u Gorskom kotaru. Skijalište je smješteno na oko kilometar od Tršća, a uređeno je na sjevernim obroncima brda Rudnik, na visini 1052 metra. Rekreacija je moguća dok god ima prirodnog snijega. Skijaši na raspolaganju imaju dvije staze, jednu od 800 metara, a drugu od 1000 metara, a u blizini su i tereni za sanjkanje te staze za nordijsko skijanje u duljini od 3 i 5 km.
Ako ste skijaš početnik, prve skijaške korake najbolje je započeti na skijalištu Petehovac kod Delnica, na visini 1050 metara, gdje je moguće skijati i noću. Staza je potpuno prilagođena početnicima i djeci, a cijelim je putem dobro pregledna tako da nema straha od bilo kakvih neugodnosti. Staza ima mali nagib, a vučnica koja vodi do vrha relativno je spora pa ni tu nema bojazni od pada.