Kvarner newsletter / broj 49

Riječki karneval
Budi to što jesi!

Rijeka u prvim mjesecima u godini tradicionalno živi u znaku karnevala. Iako su događanja započela već u siječnju, upravo u ovom mjesecu bit će kulminacija Riječkog karnevala, koji će svim posjetiteljima donijeti mnogo zabave i smijeha te priliku da, umjesto nužne životne diplomacije, u skladu s njegovim motom konačno budu to što doista jesu...

29. Riječki karneval – koji organizira Turistička zajednica grada Rijeke – traje pet tjedana, od 17. siječnja do 22. veljače. Uz izbor njegove kraljice središnja su događanja Dječja karnevalska povorka 11. veljače i Međunarodna karnevalska povorka 19. veljače.

Iako ova najveća priredba te vrste u Europi ima već uhodani i uvijek atraktivan program, ove godine najavljene su i neke promjene pa je tako za vrijeme trajanja karnevala u gradu postavljen šator s velikim zabavnim parkom i programom u kojemu će sve generacije naći zanimljive sadržaje. Šator on će biti i odredište Dječje karnevalske povorke, koja ove godine djelomice mijenja rutu kretanja, ali ne i atraktivnost neodoljivih grupa djece, koja kostimima oživljavaju popularne likove iz dječjih bajki i filmova te tako priređuju veselje sebi i brojnim gledateljima.

Kulminacija petotjednog karnevala svakako je Međunarodna karnevalska povorka 19. veljače, čiji se sudionici natječu u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti te kritici aktualnih zbivanja iz političkog, kulturnog i svih drugih područja suvremenog život u Hrvatskoj i svijetu. Njihov je pogled na svijet “ilustriran” atraktivnim alegorijskim kolima.

O zanimljivosti toga događaja govore i podaci da je prošle godine u karnevalskoj povorci sudjelovalo čak 9000 maškara podijeljenih u 107 grupa i s brojnim alegorijskim kolima. Impozantni su podaci da je lani u ukupnom programu karnevala sudjelovalo više od 20.000 ljudi te da ih je promatralo više od 600.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Očekuje se da će i 2012. godina donijeti nove rekorde te zanimljiv pogled na aktualna događanja – koji su neiscrpna inspiracija kostimiranih skupina, čiji duhoviti pogled na svijet barem nakratko svakodnevicu čini zabavnijom, lakšom i ljepšom.