Kvarner newsletter / broj 49

Proljeće na otoku Lošinju
Turistički doživljaji za pamćenje

S buđenjem proljeća turiste otoka Lošinja čeka prava fantazija doživljaja, jer je za razdoblje do početka ljetne sezone, uz sve posebnosti koje otok nudi, pripremljeno 16 jedinstvenih turističkih programa.

Turisti koji ne vole ljetne gužve, ali su itekako skloni uživanjima u čarima mora, otoka i jedinstvenog spoja tradicije i užitka, tijekom proljeća su pozvani da posjete otok Lošinj. Za njih je pripremljeno 16 atraktivnih doživljaja, a svaki donosi neku tradicionalnu lošinjsku priču. Nekoliko ih je vezano uz poznate i cijenjene projekte miomirisnih doživljaja namijenjenih ljubiteljima prirode, botanike i samoniklog bilja, a glavna tema ovisi o bilju i plodovima koji se određenom razdoblju beru, skupljaju ili daju plodove.

Onima koji žele upoznati bogatu kulturno-povijesnu baštinu otočja, način života i rada ljudi u prošlosti, kao i današnje običaje i kulturu, a planiraju stići u ožujku, namijenjen je program Cresko-lošinjski kulturni vremeplov.

Ožujak na otoku Lošinju otkriva mnoge moguće doživljaje, poput “Šparožina kupa” – nagradnog natjecanja u branju šparoga, uz odličnu okrepu kakvu može pružiti samo lošinjska gastronomija. Oni kojima je pak draža povijest, u istom razdoblju mogu uživati u “Tragovima Apoksiomena i putovima dupina”, doživljaju koji otkriva gdje je pronađen jedan od na svijetu najbolje sačuvanih (rijetkih) brončanih kipova grčkog atleta, ali uz to žele i uživati u mnogim drugim atrakcijama – penjanju na najvišu planinu na otoku i u šetnji slikovitim krajolikom. Želite li pak vidjeti bjeloglavog supa ili posvojiti dupina, odaberite doživljaj pod nazivom “Edukacijska tura o životinjskom svijetu”, što će biti jedna od atraktivnijih priča u travnju.

No, da je priroda tek jedan segment lošinjske prepoznatljivosti svjedoče i druge teme, primjerice Škola dizajna interijera, koja će se održati tijekom veljače i ožujka, zatim Hrvatski za strance (tečaj hrvatskog jezika) ili pak program za rekreativce “Dođi na Lošinj i reket ponesi”. Posljednja dva programa mogu se organizirati tijekom cijele godine.

Tu je i nekoliko romantičnih doživljaja u kojima se također može uživati tijekom cijele godine, a riječ je o paketima koji nude upoznavanje s otočkim podnebljem u kombinaciji s wellness odmorom i gastronomskim užitkom. Takvih je programa nekoliko – “Od srca za dvoje”, “Romansa na Lošinju”, “Skrivene čari”, no sigurno najatraktivniji bit će onaj rezerviran samo za parove koji se tijekom svibnja odluče vjenčati upravo na Lošinju. Riječ je o programu “Savršen otok za savršen dan”, a mladencima nudi nezaboravno vjenčanje u stilu lošinjskih kapetana. Program nudi sve što je mladencima toga najvažnijeg dana u životu potrebno – od jedinstvene lokacije (crkvica, plaža, brod…), smještaja uzvanika, kateringa, dekoracija i tiskanja pozivnica i zahvalnica, do organizacije ceremonije vjenčanja, šminkanja i uljepšavanja mladenaca za taj čin.

“U stilu lošinjskih kapetana” još je jedan atraktivni doživljaj – wellness odmor posvećen starim lošinjskim kapetanima i njihovim suprugama, a nudi se parovima koji žele kvalitetan odmor i opuštanje.

Tragom priče o kapetanima dolazimo do prepoznatljivog lošinjskog doživljaja “Pozdrav kapetanu”. Taj važan segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća. Gosti u sklopu toga programa upoznaju zanimljive priče o našem pomorstvu, a kroz razna događanja pruža im se doista nezaboravan doživljaj.