Kvarner newsletter / broj 4

Otok Cres
Dani ovčarstva i maslinarstva

Nakon što je proteklih godina najveći dio ulaganja u gradu Cresu na istoimenom otoku bio usmjeren na podizanje kvalitete turističke infrastrukture – smještajnih objekata i gradskih ulica te ambijentalnih vrijednosti, ova će biti zabilježena kao godina ulaganja u kreiranje dodatnih sadržaja i projekata koji bi trebali još više pridonijeti prepoznatljivosti te kvarnerske destinacije.

Ove godine turistički djelatnici, članovi Turističke zajednice grada Cresa i stanovnici posvetit će se jačanju kulturnog identiteta te obogaćivanju sadržaja u području razonode, sporta, gastro ponude te otvaranju malih obrta i atraktivnih događanja na temeljima bogate creske povijesno-kulturne i prirodne baštine.

U sklopu tih nastojanja održat će se Dani creskog ovčarstva te Dani creske masline. Obje manifestacije organizirat će se u mjesecima izvan glavne turističke sezone te se planira da one budu zaokružen i cjelovit turistički proizvod koji će cresko ovčarstvo i maslinarstvo predstaviti s nekoliko različitih aspekata.
Priča o ovčarstvu na zanimljiv način će povezati ovcu i maslinu, ovcu i bjeloglavog supa – najpoznatijeg zaštićenog “stanovnika” otoka. Gosti će moći sudjelovati u šišanju ovaca, učiti o preradi vune te kušati brojne specijalitete. U Danima maslina gosti će sudjelovati u berbi, naučiti štošta o preradi i proizvodnji maslinova ulja te kušati brojne otočne specijalitete čiji je neizbježan sastojak maslinovo ulje.