Kvarner newsletter / broj 49

Službeno potvrđeno
Tribalj – novi raj za paraglajdere

Uz brojna službena letjelišta za paraglajdere, kojih na Kvarneru ima dosta, krajem protekle godine licenciju je dobilo i letjelište u Triblju kod Crikvenice. To sigurno veseli i paraglajdere, ali je i poticaj lokalnom klubu te Turističkoj zajednici Vinodolske općine, gdje se već kuju planovi daljnjeg razvoja ponude.

Iznimno popularno letjelište za paraglajdere smješteno u Triblju u Vinodolskoj općini, koje već godinama privlači zaljubljenike u taj adrenalinski sport, krajem protekle godine potvrđeno je kao još jedno službeno paraglajding letjelište u Hrvatskoj.

Vijest je jednako razveselila brojne paraglajdere kao i turističke djelatnike te članove lokalnog Parajedriličarskog kluba Flumen, koji će sada uložiti poseban napor u promociju letjelišta i organizaciju dodatnih aktivnosti.

Tribalj je i dosad bio vrlo popularan među letačima jer se nalazi na odličnoj poziciji i paraglajderima pruža mogućnost leta s pogledom na gore i more kao i jedinstvene kombinacije kupanja u moru i letenja. Mnogi koji su ovdje letjeli doslovno su se zaljubili u ovu lokaciju – ima veliki broj dana pogodnih za letenje, dobru visinsku razliku, prometno je odlično povezano te ima dva uzletišta – viši veliki te niži mali start. Greben s kojega se uzlijeće dug je oko 20 kilometara, a njegove kamenite padine daju dobar vjetar kako za profesionalce tako i za početnike s obzirom na to da su poslijepodneva uglavnom nešto mirnija od sredine dana.

Kvarner je inače poznato paraglajding odredište zahvaljujući brojnim, ne previsokim grebenima te širokim prostranstvima sigurnima za slijetanje.

Članovi PJK Flumen kao i svi oni koji radi paraglajdinga dolaze na Kvarner čine to na nekoliko lokacija. Zapadni obronci planine Učke s pogledom na Istru kriju nekoliko popularnih startova, a moguće je letjeti i s njenih istočnih padina, točnije s letjelišta Pečnik smještenog u zaleđu Opatije. To je letjelište poznato po odličnim letovima uz pomoć bure, dok primjerice letjelište Brgud smješteno na zapadnim obroncima Učke omogućuje letove do samog zalaska sunca pa je to i najčešća meta posljednjih letova u danu.

Na području Grobničkog polja popularna su tri starta, a početnicima je najbolje poći put Fužina, odnosno nedaleko od mjesta Lič gdje se uzleti izvode na livadi.

Otoci su također odlična meta, posebice mjesto Baška na otoku Krku odakle je moguće poletjeti i do 2500 metara u visinu, što letačima omogućuje nezaboravan pogled na cijelo otočje. Poletjeti se može i s otoka Raba te Cresa, odnosno iz Lubenica, no ovo posljednje uzletište nikako nije dobar teren za početnike.

S obzirom na ovako dobru platformu ne čudi da veliki broj turista na spomenutim područjima čine upravo paraglajderi, a kako se službenim letjelištima pridružio i Tribalj može se očekivati da će se Kvarner u bliskoj budućnost još jače učvrstiti na kartu traženih paraglajding odredišta.

Dobivanjem službene licencije otvorila su se vrata razvoju pa se tako u PJK Flumen već pripremaju za organizaciju brojnih događanja, poput festivala paraglajdinga, manifestacije Vinodol Paragliding Academy Open, izdat će i letak o paraglajdingu u Triblju te postaviti dodatne putokaze. Na taj će se način u projekt i njegovu promociju uključiti i Turistička zajednica Vinodolske općine.

Unatoč tome što je letjelište dobilo službenu licenciju, pravila letenja ostaju ista – svaki paraglajder koji ima dozvolu letenja prije uzleta se obavezno mora javiti nadležnima u klubu.