Kvarner newsletter / broj 49

Festival Kvarner 2012
Festival koji Opatiji vraća stari sjaj

Ušavši u treću godinu postojanja, Festival Kvarner postiže cilj – Opatija je ponovo postala mjesto okupljanja vrhunskih europskih glazbenika, što potvrđuje i odličan ovogodišnji program u kojemu će zaljubljenici u klasičnu glazbu i Opatiju uživati tijekom lipnja i rujna.

Festival Kvarner i ove će godine, od 1. do 10. lipnja te od 1. do 7. rujna vjernoj publici dočarati duh osebujne prošlosti Opatije, grada koji je svojedobno toliko voljela visoka europska aristokracija kao i brojni slavni kompozitori. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Opatija je bila jedno od nekoliko najomiljenijih europskih odredišta za odmor, relaksaciju i druženja visokog društva, pa joj se i ovim festivalom vraća taj aristokratski sjaj. Riječ je o projektu koji se oslanja na kvalitetan repertoar, izuzetne glazbene talente, ali i zadovoljstvo na svim osjetilnim razinama – uživanje u kulturi, gastronomiji, ambijentu.

Nakon dvije izuzetno uspješne sezone, u kojima su nastupili brojni renomirani glazbenici – solisti, ansambli, dirigenti… (Gottlieb Wallish, Reiner Honeck, Hans Peter Ochsenhofer, Martina Filjak, Cappella Istropolitana, Ensemble Berlin i mnogi drugi), 2012. godina donosi još veća iznenađenja i nove, zanimljive projekte. Festival će radi turističke sezone opet biti podijeljen na dva dijela. Prvi, koji će trajati od 1. do 10. lipnja, bit će posvećen isključivo koncertima i serijama koncerata. Publika će tako na nekoliko lokacija – u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner te na opatijskoj Ljetnoj pozornici, moći uživati u izvedbama velikih međunarodnih glazbenih imena kao što su Jordi Savall i Nigel Kennedy, fascinantnih ansambala rane glazbe Accordone i L’Arpeggiata te virtuoza poput Albene Danailove, Martine Filjak i Monike Leskovar. Nastavit će se i ciklus posvećen Beethovenu (do 2014. izvest će se svih devet simfonija), a ovaj će put 4. simfoniju premijerno izvesti novoosnovani Festival Kvarner Ensemble.

Središnje mjesto drugog dijela festivala – koji će se održavati od 1. do 7. rujna – bit će operni projekt, čiju su realizaciju omogućili međunarodno partnerstvo i subvencija Europske unije (u Programu Kultura 2007-2013). Europski orkestar Purpur, koji uključuje i hrvatske glazbenike, a koji je već gostovao u programu Festivala Kvarner i izazvao veliko oduševljenje, izvest će operu Armida Josepha Haydna. Projekt će, najavljuju organizatori, biti prava senzacija jer će opera prvi put biti izvedena na dvije lokacije.

Osim toga, u rujnu će se opatijskoj publici ponovo predstaviti i Ensemble Berlin, koji okuplja članove Berlinske filharmonije, a pravu malu senzaciju bit će nastup Ernsta Ottensamera (solo-klarinetista Bečkih filharmoničara) sa sinovima Danielom i Andreasom, koji su također članovi Bečkih i Berlinskih filharmoničara na poziciji solo-klarinetista.

Visoku kvalitetu Festivala Kvarner dokazuje njegov ovogodišnji program, ali i brojne odlične kritike vrhunskih svjetskih glazbenika. Ravnodušni nisu ostali ni brojni strani mediji i partneri, poput austrijskog radija Ö1 u čiji je katalog austrijskih kulturnih manifestacija ušao i Festival Kvarner kao jedini predstavnik izvan Austrije. Osim toga, spominje ga se i u katalogu Kulturwinter 2011/2012 austrijskog lista “Kleine Zeitung”, a s obzirom na prepoznatu kvalitetu i sve veću ciljanu posjećenost Opatiji, ostvarena je i odlična suradnja s brojnim stranim turističkim agencijama.