Kvarner newsletter / broj 49

Roby Lakatos Ensemble na Sušaku
Violinistički virtuozi u tradiciji mađarskih Roma

Mnogo je violinističkih virtuoza koji na pozornici oduzimaju dah, no kada na scenu stupi Roby Lakatos Ensembla i zasvira partiture u tradiciji mađarskih Roma, takva atmosfera doista zagrije svačije srce. Upravo se to očekuje i od njihovog velikog koncerta koji će 7. veljače biti održan u Hrvatskom kulturnom domu na riječkom Sušaku.

Ljubitelji glazbene tradicije Roma nikako ne bi smjeli propustiti veliki koncert mađarskog Roby Lakatos Ensembla koji će se 7. veljače održati u Hrvatskom kulturnom domu na riječkom Sušaku. Predvođen romskim violinističkim virtuozom Robyjem Lakatosom, ansambl, koji u Rijeci nastupa prvi put, publiku će sigurno osvojiti svojim glazbenim umijećem. Sudeći prema uobičajenom “receptu” kojim oduševljavaju poklonike diljem svijeta, svirat će raznoliki repertoar – od klasične glazbe, improviziranog jazza do živih taktova iz glazbene tradicije mađarskih Roma, što i jest njihov najprepoznatljiviji adut.

Ansambl će i u Rijeci sigurno izazvati brojne ovacije jer ga, uz njihovog “vođu”, najpoznatijeg romskog majstora violine iz Mađarske, čini niz izuzetno kvalitetnih virtuoza na svojim instrumentima. Osim toga, dugogodišnju suradnju s Robyjem Lakatosom potpisuje još jedan slavni mađarski umjetnik – njihova “druga violina” Lászlo Bóni, također Rom koji već godinama uspješno interpretira romsku glazbu.

Roby Lakatos rođen je 1965. u legendarnoj obitelji romskih glazbenika te pripada sedmoj generaciji izravnih potomaka Jánosa Biharija, glasovitog “kralja ciganskih violinista” čijom je zaslugom veliki Johannes Brahms skladao poznate “Mađarske plesove”.

Unatoč glasovitoj obitelji (svirao je u sastavima strica Sándora i oca Antala te već s devet godina javno debitirao kao prvi violinist ciganskog orkestra), Roby Lakatos stekao je i formalno obrazovanje na Konzervatoriju Béla Bartók u Budimpešti. Time je dodatno potvrdio svoju ljubav prema glazbi, violini, ali i općenito glazbenoj izobrazbi zahvaljujući kojoj danas stvara tako širok opus glazbenog izričaja.

On, naime, nije samo virtuoz violine i svoje romske tradicije, nego univerzalni glazbenik s briljantnom tehnikom muziciranja te odličnim znanjem skladanja i aranžiranja.