Kvarner newsletter / broj 49

U Veprincu kod Opatije
Nova umjetnička atrakcija – galerija Varuna

Srednjovjekovni gradić Veprinac smješten na padinama Učke iznad Opatije posjetiteljima od siječnja ove godine nudi još jedan sadržaj – umjetničku galeriju Varuna u kojoj će se predstavljati različita ostvarenja brojnih lokalnih umjetnika, a postav će se mijenjati gotovo svaki mjesec.

Performansom riječke umjetnice Tajči Čekade, intrigantno nazvanim “Post mortem High fashion”, u siječnju je otvorena umjetnička galerija Varuna, najnovija atrakcija gradića Veprinca iznad Opatije. Galerija je otvorena u samom srcu stare jezgre Veprinca, tik do glavnih Gradskih vrata, na lokaciji koju je nemoguće zaobići prilikom turističkog obilaska. Galerija Varuna sigurno će privlačiti mnogo posjetitelja, a s obzirom na planove utemeljitelja – čelnica istoimene udruge, postav bi se trebao mijenjati gotovo svaki mjesec. U planu je predstavljanje mladih, perspektivnih umjetnika iz regije i šire, pa će u veljači svoje radove izložiti i Ivo Matošić, perspektivan i originalan mladi riječki umjetnik. Koncem ljeta, u rujnu, planiraju organizirati i prvu veprinačku izložbu Ex tempore.

Veprinac je smješten na padinama Učke, iznad Opatije, na 500 metara nadmorske visine, što mu je u prošlosti pružalo odličan položaj za obranu. Zato je ondje podignuta utvrda, a danas je to gradić, koji se prvi put službeno spominje 1374. godine.

Modernim gostima ovaj je arhitektonski dobro očuvan gradić zanimljiv zbog vjerskog turizma i srednjovjekovnog ozračja. Mjestom vizualno dominira župna crkva sv. Marka na čijim je ulaznim vratima uklesana godina izgradnje (1572. godina), a koja je, zajedno sa zvonikom (iz 1680. godine) te malim grobljem i ostacima fortifikacija obzidana bedemima i smještena na uzvišenom dijelu gradića. Putem do bedema posjetitelji će doći do stare gradske lože i gotičke kapele sv. Ane izgrađene 1442. godine. Kako se ona nalazi izvan gradskih zidina, za njen je obilazak potrebno izići kroz stara gradska vrata. Barokna kapelica sv. Jelene smještena je uz cestu na putu prema Učkoj, odnosno Parku prirode Učka.

Od nekadašnjih gradskih utvrda sačuvana su samo neobična gradska vrata s tri otvora. Kroz njih prolazi široki, kamenom popločani put koji se račva unutar naselja i vodi kamenim stubama prema najvišoj točki mjesta, gdje je smještena župna crkva sa zvonikom.

U Veprincu sv. Marka štuju kao svog zaštitnika. Svake godine njemu u čast održava se zabava pod nazivom Markova. Ove godine proslava će biti organizirana 28. i 29. travnja.