Kvarner newsletter / broj 50

Crikvenica
Bogat program proslave 600. godišnjice

Crikvenica će ove godine živjeti u znaku obilježavanja čak šest stoljeća otkako je prvi put u pisanim dokumentima spomenuto njezino ime. Bit će to prilika da Crikveničani i njihovi gosti uživaju u mnogim povijesnim pričama, ali i kreiraju sadašnjost. Uz mnogo toga što je prošlost dala ovom kraju, 600. godišnjica bit će početak jednog novog doprinosa – pavlinske torte, za koju TZ grada Crikvenice upravo raspisuje natječaj. Kreirati je možete i vi…

Povijest kaže ovako: u 2012. godini navršava se točno 600 godina otkad je knez Nikola IV. Frankopan dao sagraditi samostan uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije. U kolovozu 1412. godine poklonio ga je redovnicima sv. Pavla Pustinjaka (pavlinima). Darovnicu je izdao u Modrušu, a to je najstariji pisani dokument u kojemu se spominje ime Crikvenica tako da se upravo ta godina smatra godinom njenog postanka.

Svečanost obilježavanja te velike obljetnice započela je već potkraj prošle godine, a kulminacija će biti sredinom ove godine. Od brojnih manifestacija koje se očekuju spominjemo maškare na temu Frankopana, prezentaciju crikveničke narodne nošnje i izdavanje knjige na tu temu, promocija knjižice-albuma “600 godina Crikvenice”, dvodnevni znanstveni skup na temu Frankopana i pavlina i slično. Bit će također priređena izložba o Frankopanima i pavlinima u Muzeju Grada Crikvenice.

Dani Frankopana, središnja proslava u povodu obilježavanja 600 godina Crikvenice, održavat će se sredinom lipnja, a u programu je, između ostaloga, srednjovjekovni sajam uz pripremanje starih jela Frankopana.

Svima, a osobito sladokuscima bit će zanimljiv i, vjerujemo, poticajan natječaj Turističke zajednice grada Crikvenice za kreaciju pavlinske torte. Bit će to podsjetnik na bogato kulturno, gospodarsko i humanitarno djelovanje redovnika pavlina u samostanu u Crikvenici. Otud i želja turističkih djelatnika da raspišu natječaj za osmišljavanje recepta pavlinske torte, za koju su propisani sastojci primjereni vremenu djelovanja pavlina koje završava krajem XVIII. stoljeća: maslinovo ulje, bademi, orasi, smokve, grožđice, med, limun, cimet, ružmarin, lavanda, majčina dušica i lovor. Zainteresirani se na natječaj mogu prijaviti individualno ili grupno. Kriteriji prilikom izbora bit će izgled torte, okus i kvaliteta, da se podudara sa zadanom temom natječaja, zatim kreativnost i inovativnost te način prezentacije torte, a najbolje će biti proglašene 21. travnja 2012. godine. Uz vrijedne nagrade i autorski ugovor, pobjedniku će biti i veliko zadovoljstvo da je prigodom značajne obljetnice kreirao budući originalni gastronomski suvenir Crikvenice.