Kvarner newsletter / broj 50

6. festival dokumentarnog rock filma – DORF Rijeka
Otkrijte tajnu povijest rocka

Na šestom Festivalu dokumentarnog rock filma – DORF 2012, koji će se u Rijeci održati od 15. do 18. ožujka, bit će prikazan dosad najveći broj filmova uz nikad bogatiji popratni program, pa će posjetitelji tako saznati dosad neispričane tajne iz povijesti rocka te štošta o svojim rock idolima.

Ako ste poklonici rocka i želite saznati što više o svojim rock idolima, za sredinu ožujka svakako planirajte putovanje u Rijeku. Tamo će se od 15. do 18. ožujka održati projekcije brojnih filmova u sklopu ovogodišnjeg DORF-a – Festivala dokumentarnog rock filma. DORF je inače osmišljen u Vinkovcima, gdje će se održati početkom ožujka, a zahvaljujući odličnoj suradnji dva grada sredinom ožujka u projekcijama će uživati i građani te gosti grada Rijeke.

Festival donosi program u tri kategorije – regionalni, međunarodni te tajna povijest rocka, a prikazat će se ukupno 41 film. To je dosad najveći broj odabranih filmova, a ovogodišnje izdanje festivala donosi i najbogatiji popratni program. Bit će tu projekcija brojnih glazbenih dokumentaraca, koncerata, izložbi, promocija knjiga, okruglih stolova, radionica dokumentarnog filma te sajam secondhand ploča.

Projekcije filmova održavat će se u Art-kinu Croatia, Savezu udruga Molekula i poznatom riječkom Klubu Palach.

U međunarodnoj konkurenciji bit će prikazano 14 filmova, a najviše će pažnje, očekuje se, plijeniti nekoliko sjajnih uradaka. Film “Another Green World” govorio o velikom Brianu Enou, a njegova će autorica Nicole Roberts ujedno biti i gošća festivala. Ljubitelji elektroničke glazbe sigurno će pogledati film o turneji Paula Kalkbrennera “Live documentary 2010”, dok će ljubitelji islandske indie pop scene uživati u filmu “Backyard” Arnija Svenssona.

Među 10 filmova iz regionalne konkurencije nekoliko je odličnih uradaka koji će sigurno biti itekako posjećeni. To su svakako “Viljuška puna ljubavi” o mladim srpskim bendovima Repetitor, Stuttgart Online, Goribor (koji će i nastupiti na festivalu) i drugima te “Prašina svakodnevnog života” Danila Lole Ilića iz Pule o istarskoj lokalnoj sceni i problemima s kojima se akteri svakodnevno susreću.

Poznavatelji života i djela Franka Zappe uživat će u filmu “Frank Zappa: Phase II – The Big Note” slavnog nizozemskog autora Franka Scheffera, koji govori o veličini autorskog talenta toga briljantnog američkog skladatelja, glazbenika i filmskog redatelja.

U programu Tajna povijest rocka neprikosnoveni hit bit će remek-djelo “Zvuk buke” švedskog autorskog tandema Ola Simonssona i Johannesa Stjarnea Nilssona, svrstanog među ponajbolje suvremene filmove, a govori o anarhističkoj skupini bubnjara i glazbenika koji odluče napraviti koncert koristeći grad kao instrument. Film će, zasluženo, zatvoriti festival.