Kvarner newsletter / broj 50

Festival kave u Opatiji
Kad cijeli grad miriše po kavi…

Užitak ispijanja omiljenog jutarnjeg napitka – kave, u Opatiji će od 30. ožujka do 1. travnja biti top tema jer još jedan festival i ove će godine ponuditi trodnevnu kušaonicu kave i slastica od nje s aromama kakve dosad niste kušali…

Zatvorite oči i zamislite – šećete gradom, a na svakom koraku prožima vas miris različitih aroma kave. Neka to ne bude samo san jer Opatija vas od 30. ožujka do 1. travnja dočekuje svojim Festivalom kave.

Kao i ranijih godina, kava će biti top tema u gotovo svim opatijskim hotelima, restoranima, kavanama i barovima. Spravljat će se i na otvorenom te nuditi kavoljupcima po simboličnoj cijeni. A kako to obično biva u “carskoj” Opatiji, kava će biti sve samo ne obična. Uz replike “carske” kave, “Mozartove kave” i drugih aromatičnih kombinacija kave spravljene po novim i starim recepturama, posjetiteljima će se nuditi i brojne delikatese s aromom kave. Bit će to doista kao u doba Austro-Ugarske kada je Opatija njegovala tradiciju bečkih kavana, a gostima neće nedostajati i primjese egzotike. Kava s okusom vanilije i cimeta bit će tek mali dio aromatične palete ovogodišnjeg festivala.

Ugostitelji i drugi majstori svoga zanata pripremaju tijekom festivala show cooking predstave. Za one koji vjeruju, bit će tu i gatanja s dna šalica kave.

Profesionalnu dimenziju festivala upotpunit će i 6. Državno prvenstvo barista koje će se tijekom sva tri dana odvijati u Zlatnoj dvorani Hotela Imperial. Natjecatelji će imati težak zadatak. U 15 zadanih minuta morat će spraviti po četiri espresa, četiri kapučina sa i bez latte-arta te četiri pića s potpisom, odnosno koktela na bazi kave po vlastitoj recepturi.

Ako volite kavu i vjerujete u brojne pozitivne učinke toga “crnog zlata”, svakako dođite u Opatiju i uživajte u sva tri aromatična dana, u kojima bi vam, budete li imali sreće, kavu mogao poslužiti najbolji barist Hrvatske.