Kvarner newsletter / broj 4

Baška – otok Krk
Sto godina kupališta u Baški

Mjesto Baška ove će godine slaviti zanimljiv jubilej – stoti rođendan najstarijeg kupališta na poznatoj bašćanskoj Veloj plaži.

Stoljeće staro uređeno kupalište na Veloj plaži u Baški na otoku Krku prve je kupače primilo u svibnju 1908. godine, kada je svečano otvorena i novoizgrađena kupališna zgrada s 18 kabina za presvlačenje. Bilo je to prvo takvo zdanje na otoku Krku, a samo godinu dana kasnije zgradi je nadograđeno još jedno krilo, čime je kapacitet povećan na ukupno 36 kabina.

Vela plaža je prirodna šljunčana plaža duga oko 1800 m i na njoj se istodobno može kupati nekoliko tisuća kupača, a pogodna je i za djecu te neplivače. Već devetu godinu zaredom na njoj se, kao dokaz visoke kakvoće vode i standarda plaže, vijori europska Plava zastava. Na plaži se mogu unajmiti pedalin, daska za jedrenje, suncobran, ležaljka i ostali plažni rekviziti za ugodan odmor.

Baška je jedno od najpoznatijih turističkih središta na Krku, otoku koji zbog položaja i blizine privlači brojne turiste iz srednjoeuropskih zemalja. Mjesto Baška nalazi se u dolini, u zaljevu, a okruženo je vinogradima, maslinicima, brnistrom, ispred njega je otočić Prvić, dok se u pozadini uzdiže slikovita i krševita planina Velebit.

Turisti koji se zapute u Bašku mogu birati između smještaja u hotelima Zvonimir, Corinthia i Tamaris, vilama Adria i Corinthia, u pansionima Burin, Antonia te u kampovima Bunculuka i Zablaće. Osim toga, veliki je broj i privatnih iznajmljivača u čijim se apartmanima može smjestiti veliki broj gostiju.