Kvarner newsletter / broj 50

Dani turizma na Lošinju
Dvije obljetnice – mnogo razloga za slavlje!

Na otoku Lošinju službeno Turističko društvo postoji od ožujka 1887. godine, a samo pet godina kasnije Mali i Veli Lošinj proglašeni su klimatskim lječilištima i oporavilištima. Važni su to razlozi da se 120, odnosno 125 godina kasnije jubileji obilježe na znakovit način.

Krajem ožujka na otoku Lošinju obilježit će se 125. obljetnica osnutka lošinjskog Turističkog društva te 120. godišnjica otkako su Mali i Veli Lošinj proglašeni klimatskim lječilištima i oporavilištima. Svečanost pod nazivom Dani turizma na otoku Lošinju održat će se od 28. do 31. ožujka. Tom će se prigodom duž otoka održavati brojna događanja. Posjetitelji će moći obići nekoliko izložbi na više lokacija, a nikako ne bi smjeli propustiti onu u malološinjskoj Palači Fritzy. Njezin će ih postav vratiti u prošlost kronološkim prikazom razvoja lošinjskih lječilišta, hotela, pansiona i vila od 1887. do 2012. godine.

Zainteresirani će moći sudjelovati i u prezentacijama novih kulturnih tematskih tura te usput kušati ukusne proizvode ove autentične otočke sredine. S obzirom na to da se uz imidž otoka Lošinja veže tradicionalna miomirisna baština – bogatstvo flore, ljekovitog bilja i plodova prirode, to naravno određuje i glavne smjernice njihove gastronomske ponude. Vitalnost i zdravlje čvrsto se povezuju uz ovaj otok, pa je održivi razvoj vidljiv na svakom koraku. Projekt “Održivi razvoj turizma Lošinja”, koji je izradio Institut za turizam iz Zagreba, bit će predstavljen najprije 30. ožujka te ponovo dan kasnije na 3. Forumu “Otok vitalnosti i zdravlja”, a obje će se prezentacije odvijati u malološinjskom Hotelu Aurora.

Bit će tu i mnogo drugih događanja. Neka od njih bavit će se aktualnom ponudom i suvremenim znamenitostima, dok će neka neminovno podsjetiti na dane začetka odmorišnog i lječilišnog turizma na otoku.

Turističko društvo u Malom Lošinju svoju djelatnost započelo je 28. ožujka 1887. godine kada su njegovi članovi dočekali austrijskog prestolonasljednika princa Rudolfa i pratili ga dok se uspinjao na Osoršćicu. Članovi društva uredili su i markirali 4,5 km dugu planinarsku stazu do vrha Televrina, a uredili su još niz puteva i staza oko Malog i Velog Lošinja. Već 1888. godine izdali su prvi vodič o Lošinju pod naslovom “Otok Lošinj s oba gradića Velim i Malim Lošinjem”, a koju godinu kasnije stigao je još jedan dokaz kvalitete: na osnovi istraživanja prof. Ambroza Haračića o klimatskim osobinama i prirodnim ljepotama otoka Lošinja, Mali i Veli Lošinj proglašeni su 1892. godine klimatskim lječilištima i oporavilištima. Razvoj je stoga predodređen još prije 120 godina.