Kvarner newsletter / broj 50

Trči i uživaj
Spremate li se za opatijski maraton?

Ako uživate u maratonu, onaj opatijski uvjerit će vas da taj užitak može biti dvostruk. Još uvijek je pravo vrijeme da se pripremite jer “Trči i uživaj”, peto po redu međunarodno atletsko i turističko druženje, najavljeno je tek za 22. srpnja.

Ako vas riječ maraton podsjeća isključivo na trčanje, sigurno niste doživjeli opatijski “Trči i uživaj”, koji se i ove godine tradicionalno održava na Dan grada Opatije 22. srpnja. Petu godinu zaredom u Opatiji će se okupiti brojni europski atletičari, amateri i zaljubljenici u ovakva sportska događanja, a organizatori i za ovo izdanje najavljuju pravi sportsko-zabavni užitak.

Kako i samo ime maratona kaže – “Trči i uživaj”, to je manifestacija koja sadrži najmanje dvije važne stavke – sport i turizam. U nekoliko različitih utrka u istom danu mogu sudjelovati sve generacije. Tako se u Opatiju mogu zaputiti obitelji s malom djecom, grupe prijatelja i naravno sportaša sa željom da trče i doista uživaju. Prema najavama organizatora, Atletskog kluba Marathon 2006, utrke će se i ove godine trčati na najatraktivnijim opatijskim lokacijama.

Start utrka je ispred opatijske Fontane, a cilj je u Ulici slavnih, između zvijezda proslavljenih hrvatskih sportaša Janice Kostelić i Krešimira Ćosića. Najavljene su ukupno tri utrke. Utrka građana duga šest kilometara trčat će se jednim dijelom lungomara, poznate i popularne stoljetne opatijske šetnice uz more. Sudionici glavne utrke moraju istrčati cijelu šetnicu, što će, vjerujemo, doista biti jedinstveno iskustvo trčanja uz more. Riječ je o trasi od Opatije do Lovrana i nazad dugoj 18,4 kilometara. Zvuči dugo, no bit će sigurno i ugodno – ovo je najbolja prilika trkačima da upoznaju sve ljepote opatijske okolice.

Dok “veliki” budu trčali svoje velike utrke, u poznatoj opatijskoj Ulici slavnih, uređenoj po uzoru na onu holivudsku, na svoje će doći i djeca. Za djecu predškolske dobi organizira se mali, Baby maraton u dužini 25 metara.

S obzirom na atraktivnost sportsko-turističke utrke “Trči i uživaj” i ove se godine očekuje odličan odaziv atletičara iz regije. Lani je na utrci trčalo mnogo sudionika iz Mađarske, Slovenije, Italije, Švicarske, Slovenije, Srbije te naravno iz Hrvatske.

Nakon utrke slijedi i zabavni program s opatijskim mažoretkinjama, riječkim plesačicama zumbe, a svu raskoš svojih narodnih nošnji pokazat će članovi Folklornog ansambla “Zora” iz Opatije.

Atletsko druženje održat će se pod pokroviteljstvom Grada Opatije i Primorsko-goranske županije uz svekoliku potporu turističkih zajednica grada Opatije i Primorsko-goranske županije.