Kvarner newsletter / broj 50

MTB Učka maraton – utrka za Svjetsko prvenstvo
Lovran i Učka domaćini najboljim biciklistima svijeta

Čelnici Svjetske biciklističke federacije ove su godine dali ogromnu podršku tradicionalnom kvarnerskom MTB Učka maratonu svrstavši ga među deset najjačih utrka Svjetskog kupa koje se boduju i za Svjetsko biciklističko prvenstvo, pa stoga najavljujemo važan dan – utrka se Učkom vozi 29. srpnja!

Tradicionalna biciklistička utrka MTB Učka maraton od ove je godine, zajedno s još devet utrka, u kalendaru najjačih bike maratona Svjetskog kupa (UCI Mountain Bike Marathon Series) te će se bodovati i za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo pa se očekuje još veći odaziv najboljih biciklista svijeta nego dosad. Učka maraton vozit će se 29. srpnja, ove godine sedmi put, a organiziraju ga članovi Brdsko-biciklističkog kluba Marun iz Lovrana. Odlukom Svjetske biciklističke federacije Lovran je dobio najjaču MTB utrku ne samo u Hrvatskoj nego i široj regiji pa se očekuje dolazak nekoliko stotina biciklista koji će se nadmetati u nekoliko kategorija.

Svjetski kup relativno je nova serija brdsko-biciklističkih utrka koje se održavaju po cijelom svijetu, a biti među deset najjačih utrka mamac je koji mnogi neće propustiti. Razlog za to je i činjenica da će 50 prvoplasiranih ostvariti izravno sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati 7. listopada u francuskom kantonu Ornansu.

Spomenimo da se Učka maraton i bez nove primamljive reputacije MTB smatra posebno atraktivnim zbog izuzetnog spoja urbanog, mora i planine.

Maraton polazi i završava u centru Lovrana na razini mora. Najviša točka na devedesetak kilometara dugoj stazi je na 1200 metara nadmorske visine. No, kako se za ovakve utrke gleda samo ukupan uspon tijekom cijele staze, a on na ovoj utrci iznosi uzbudljivih 4200 metara, jasno je zašto je smatraju jednom od najatraktivnijih i najzahtjevnijih utrka na svijetu. Staza bi se trebala proći za oko četiri sata, no oni spremniji savladat će je i za tri sata.

Iako i ovaj profesionalni dio zvuči itekako zanimljivo za gledatelje, kojih se također očekuje mnogo, moramo istaknuti da će u drugim utrkama toga dana moći sudjelovati i amateri, rekreativci, veterani pa čak i juniori.