Kvarner newsletter / broj 50

Astro centar Rijeka
Krenite u svemirsku pustolovinu

Želite li saznati više o svemiru, kako izgledaju daleki planeti i još mnogo toga, savjetujemo vam da krenete u pravu svemirsku pustolovinu u popularnom Astro centru Rijeka, koji će 17. ožujka – prilikom obilježavanja Međunarodnog dana planetarija – biti posebno atraktivan i informativan.

Međunarodni dan planetarija u Astro centar Rijeka i ove će godine, 17. ožujka, privući brojne zaljubljenike u svemir. Toga će se dana u centru održati bogat program, počevši od 11 sati pa sve do 21.30. To je jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij te jedini s digitalnim planetarijem u široj regiji, pa će posjetitelji moći doista mnogo naučiti. S obzirom na to da se radi o obilježavanju dana planetarija, svi organizirani programi održavat će se u prostoru velikog digitalnog planetarija.

Program će započeti dječjim “Safarijem Sunčevim sustavom”, nakon čega će uslijediti organizirane ture na temu “Pogled u planetarij”. Točno u podne zainteresirani će moći pogledati film “Kaluoka'hina – začarani greben”, jedan od prvih obiteljskih zabavnih animiranih filmova snimljenih za prikazivanje na kupoli od 360 stupnjeva. To je duhovita pustolovna priča o zadivljujućem svijetu podmorja koja gledatelje na zabavan način upoznaje s tim čarobnim i krhkim svijetom te daje odgovore na pitanje kako podmorje utječe na prirodnu ravnotežu našeg planeta. Film je inače adut najnovijeg programa za ožujak u Astro centru Rijeka pa će ga zainteresirani moći pogledati i drugih dana.

Nakon toga filma slijedi projekcija još jednog – “Od Zemlje do svemira”, a od 18 sati kreće atraktivan planetarij live show “Nebo ispod nas”. Rani večernji sati rezervirani su i za film “Dotaknuti rub svemira”, a one koje film “Kaluoka'hina – začarani greben” zaintrigira i s jedne druge strane – zbog načina prikazivanja na kupoli, o tome će više naučiti na predavanju “Raditi film na 360 stupnjeva” koje će od 20.30 sati voditi sam autor Peter Popp.

Manifestacija će završiti “Operom među zvijezdama” u izvedbi skupine Diamante Classics.

Za vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana planetarija posjetitelji će moći razgledati i veliku izložbu maketa “Potražite astronauta”.

U ožujku će se odvijati i redovan program, a posljednjeg dana – 31. ožujka, u centru će se obilježiti još jedna velika manifestacija – Sat za zemlju. Toga će se dana u redovan program prije filma u 19.30 ubaciti edukativna prezentacija o problemu klimatskih promjena. Lani je tu manifestaciju obilježilo 5200 gradova u 135 zemalja.