Kvarner newsletter / broj 4

Punat – otok Krk
Stotinu događanja za 100. rođendan

U povodu velikog jubileja, proslave 100. godišnjice organiziranog turizma u Puntu, smještenom na južnom djelu otoka Krka, cijela će ova godina proteći u svečanom raspoloženju.

Tijekom godine Punat će biti domaćin čak stotinu različitih kulturnih i zabavnih manifestacija, a glavna proslava u povodu 100. godišnjice organiziranog turizma bit će održana krajem kolovoza kada se u gradu očekuje najviše turista.

Od brojnih događanja, koja bi ovom prilikom bilo teško nabrojati, izdvojit ćemo tek Međunarodni festival folklora Alpe Adria koji će se koncem svibnja u Puntu održati prvi put.

Sredinom travnja održat će se pak već tradicionalni Sajam cvijeća na kojem će se, kao i mnogih ranijih godina, prodavati brojne ljetnice koje će stanovnici zasaditi u vrtovima i po balkonima kako bi što ljepše ukrasili svoje atraktivno turističko mjesto. Punat se inače smjestio u jednoj od najljepših i najzaštićenijih uvala na Jadranu, u Puntarskoj dragi. Od Krčkog mosta koji otok Krk spaja s kopnom udaljen je oko 30 kilometara.

Jednostavnom primorskom ambijentu mjesta Punat draž daju male kamene kuće stisnute u uskim ulicama, tzv. kalama, u staroj jezgri mjesta. U bližoj okolici mjesta izvan Puntarske drage prostiru se brojne šljunčane plaže. Ispred Punta nalazi se znameniti otočić Košljun s Franjevačkim samostanom u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali brojne vrijedne predmete. Samostan ima knjižnicu s oko 30.000 knjiga, među kojima je i Ptolemejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana) i bogatu zoološku zbirku školjaka i životinja. Franjevački samostan zaštićen je kao spomenik nulte kategorije. Na otoku se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži brojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Na Košljunu su još dvije crkve – Navještenja Marijina i Sv. Bernardina.