Kvarner newsletter / broj 4

Kostrena
Uvala Svežanj kandidat za Plavu zastavu

U uvali Svežanj u Kostreni, mjestu smještenom u neposrednoj blizini grada Rijeke, ovog bi se ljeta trebala zavijoriti Plava zastava. No, kandidatura za tu prestižnu titulu podrazumijeva niz intervencija u okolišu pa bi se do početka sezone trebali pokrenuti radovi za poboljšanje uvjeta na tom dijelu priobalja.

Očekuje se da će većina radova započeti u travnju, a novi izgled Svežanj bi trebao dobiti u svibnju, kada će ga obići komisija Udruge Lijepa naša koja će odlučiti zaslužuje li treća po veličini kostrenska uvala Plavu zastavu. Za projekt uređenja uvale, koju ljeti dnevno posjeti više od tisuću kupača, iz općinskog proračuna bit će izdvojeno oko 27.000 eura.

Prema planovima, plaža će biti proširena tako što će se veliki kameni obluci na sjevernom dijelu uvale zbog kojih je ulaz u more bio nepristupačan usitniti te će se urediti put koji će povezati sve stjenovite i šljunčane dijelove uvale na kojima ljeti borave kupači. Radovi na samoj plaži bit će minimalni, jer ne smiju biti opsežni budući da je riječ o lokalitetu koji stručnjaci Prirodoslovnog muzeja žele proglasiti zaštićenim podmorskim parkom, a taj dio uvale spomenikom prirode.

Osim uređenja prilaznog puta plaža u uvali Svežanj dobit će nove tuševe i kemijske WC-e, a sigurnost kupača ovog će ljeta nadgledati spasilačka služba. Zbog sigurnosti kupača, ali i zaštite uvale, ulaz u Svežanj s morske strane bit će zapriječen barijerom napravljenom od barki i brodica.

Do ljeta bi trebao biti “ušminkan” i okoliš uvale Svežanj. Prema idejnom rješenju uredit će se pristup plaži, počevši od proširenja stepeništa koje se na Svežanj spušta iz Ulice kostrenskih pomoraca, a krčenjem postojećeg zelenila i sadnjom biljaka specifičnih za ovaj kraj oplemenit će se zeleni dio uvale.

Kostrena je staro primorsko mjesto, koje se prvi put spominje početkom 15. stoljeća. Podijeljena je na dva dijela, Sv. Luciju i Sv. Barbaru, prema imenima dviju crkava u ta dva dijela mjesta.

Općina je smještena u neposrednoj blizini grada Rijeke, a okružuju je uvala Martinšćica i Bakarski zaljev. Poznata je i po obliku poluotoka dužine oko 10 kilometara koji se blago spušta prema morskoj obali. Cijelom njegovom dužinom smještene su predivne plaže koje tijekom ljeta posjećuje na tisuće kupača. Najpoznatije i najposjećenije su one u uvalama Žurkovo, Smokvinovo, Svežanj, Spužvina, Podražica, Nova voda i Perilo.