Kvarner newsletter / broj 4

Gorski kotar
Predstavljen goranski turistički vodič

U posljednjih petnaestak godina turistička ponuda Gorskog kotara, koji se sadržajima, proizvodima i bogatim programima može mjeriti s razvikanim turističkim središtima uz more, toliko se mijenjala i nadopunjavala da je nedavno iz tiska izašlo treće, nadopunjeno izdanje njihovog turističkog vodiča.

Nadopunjeno, ili bolje rečeno – novo, izdanje turističkog vodiča Gorskog kotara na ukupno 110 stranica, prevedeno na engleski, njemački i talijanski jezik, donosi sve važnije informacije koje su posredno i neposredno vezane za turističku ponudu cijelog kraja.

Razlog tiskanja novog vodiča nije samo stalno povećanje broja smještajnih kapaciteta u apartmanima, kućama za odmor, pansionima i hotelima, nego i iz godine u godinu bogatija turistička ponuda vezana uz programe aktivnog odmora, gastronomsku ponudu i tradicionalne turističke proizvode.

Goransko područje posebno je u svako godišnje doba. Ljeti je idealno odredište za sve one kojima sunce, more, žega i gužva nisu ideal. Oni će se u Gorskom kotaru opustiti, zabaviti te osvježiti u sjeni goranskih šuma i na obalama goranskih jezera. Zimi je idilična slika još snažnija jer bijeli pokrivač koji tijekom cijele zime ne napušta goranske krajeve pruža odlične mogućnosti za rekreaciju, nakon koje se najbolje okrijepiti uz vatricu otvorenih kamina i naravno bogatu gastronomsku ponudu, što je mahom sastavljena od tradicionalnih goranskih specijaliteta.

U proljeće kada se krajolik budi i šareni ili u jesen najbolje je poći u smirujuću šetnju laganim korakom, branje samoniklog jestivog bilja i ukusnih plodova goranskim livadama, proplancima, jezerskim šetnicama u zdravoj i ugodnoj planinskoj klimi. To osjetiti nešto je potpuno drukčije od doživljaja u urbanim krajevima koji vrve turistima.

I koliko god puta svratite u Gorski kotar to će uvijek biti susret neospornih privlačnosti – očuvanih šumskih područja, skrovitih dolina, bistrih rijeka i jezera, Nacionalnog parka Risnjak, strogih prirodnih rezervata, spomenika prirodne i kulturne baštine, ruralnih, tradicijskih vrijednosti i nadasve iskrene i tople gostoljubivosti Gorana. Pozivnica je to koja će sigurno mnoge namamiti da barem dio svoga odmora provedu baš u tom kraju.