Kvarner newsletter / broj 4

Strateški ciljevi turizma Općine vinodolske
Novom ponudom do više gostiju

Prema novim strateškim ciljevima razvoja, turizam u Općini vinodolskoj razvijat će se u dva osnovna smjera – seoski i izletnički turizam, koji će gostima ponuditi nove turističke sadržaje.

Djelatnici Turističke zajednice Općine vinodolske, smještene u Vinodolskoj dolini, od mora udaljenoj oko tri kilometra, u ovoj će se godini potruditi da svojim gostima ponude neke nove turističke sadržaje. Doneseni su novi strateški ciljevi razvoja prema kojima će se turizam u Općini vinodolskoj razvijati u dva osnovna smjera – seoski i izletnički turizam. Seoski turizam podrazumijeva turizam u ruralnim autohtono uređenim kućama u dolini i šumskom području koje će nadopunjavati sportsko-rekreativni programi – planinarenje, šetnje, lov, ribolov, padobranstvo i zmajarstvo, biciklizam, slobodno i sportsko penjanje te pripreme sportaša.

Izletnički turizam, pak, pretpostavlja obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti, uz već poznatu izletničku rutu “Putovima Frankopana”, zatim razgledavanje izložbe posvećene Jurju Juliju Kloviću u njegovom rodnom selu Grižane, obilazak glagoljaških spomenika i ruralne arhitekture. Programi izletničkog turizma također će se nadopuniti spomenutim rekreativnim sadržajima, ali i pješačenjem šetnicom oko Tribaljskog jezera, skupljanjem ljekovitog bilja i gljiva, a uz sve to gosti će moći uživati i u blagodatima takozvanog turizma za gurmane. Naime, u suradnji s lokalnim ugostiteljima i turističkim djelatnicima kreiran je novi projekt “Ča su jili naši stari” pa će gosti moći uživati u starim jelima i receptima toga kraja.

Razvijat će se i kulturni turizam, koji će se nuditi ciljano, organiziranim grupama. Njih će se dovoditi na neke od poznatih kulturnih manifestacija i priredbi toga kraja kao što su Vinodolske ljetne večeri, Ružica Vinodola, Dani smokava i sportskog ribolova.
Općina vinodolska proteže se od Novog Vinodolskog do mjesta Križišće. Zauzima površinu od oko 150 četvornih kilometara, a gotovo 50 posto područja pokriveno je šumom i graniči s Gorskim kotarom.

Glavno sjedište Općine je mjesto Bribir, a od većih naselja spominju se Grižane-Belgrad i Drvenik, koji su bili potpisnici Vinodolskog zakonika iz 1288. godine, jednog od prvih pravnih propisa u ovom dijelu Europe.

Na području Općine vinodolske danas je u službi dvanaest crkava, a u tragovima ima još 27 objekata, što je dokaz da je to bilo jako crkveno središte. Svako mjesto ima svojega patrona, zaštitnika po kojemu se slavi mjesni dan: Bribir ima Sv. Petra i Pavla, Grižane-Belgrad Sv. Martina, Tribalj Sv. Elizabetu, Drivenik Sv. Dujma…

Osim sakralnim spomenicima područje je bogato i drugim povijesnim i kulturnim znamenitostima, ističe se pitomim krajolikom i brojnim tradicionalnim elementima, a u neposrednoj blizini Općine vinodolske nalaze se poznata turistička središta Novi Vinodolski i Crikvenica.