Kvarner newsletter / broj 4

Lukovdol
Tradicionalna proslava Goranovog proljeća

U spomen na velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića u njegovom rodnom selu Lukovdolu, smještenom u sjeveroistočnom dijelu Gorskog kotara, svake se godine svečano slavi Goranovo proljeće.

Tradicionalni festival pjesničke riječi Goranovo proljeće, čije se svečano otvorenje održava u Lukovdolu i nastavlja u Zagrebu, ove će se godine upriličiti 45. put, a počinje 16. ožujka i traje pet dana, do 20. ožujka.

Tom se prilikom tradicionalno dodjeljuju nagrade Goranovog proljeća: Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti, Goran za mlade pjesnike – priznanje koje se dodjeljuje na temelju godišnjeg natječaja na kojem mogu sudjelovati pjesnici do 30 godina starosti koji nisu objavili knjigu poezije, te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne radove u protekloj godini.

Ivan Goran Kovačić, rođen 1913. godine, bio je poznati pjesnik, pripovjedač, esejist i kritik.

Kao simpatizer politike poznatog hrvatskog političara Stjepana Radića koncem 1942. zajedno s Vladimirom Nazorom priključuje se partizanima, sudjeluje u napornim marševima po Bosni, ali istodobno intenzivno piše; krajem lipnja i početkom srpnja 1943. pogiba negdje u blizini bosanskog grada Foče. Njegov grob ostao je nepoznat, baš onako kako je poželio u epitaf-pjesmi “Moj grob”.