Kvarner newsletter / broj 4

Crikvenica
Certificirana autohtona jela

Crikvenica bi uskoro trebala postati prvi hrvatski grad u kojem će postojati certificirani ugostiteljski objekti gdje će turisti moći kušati autohtona crikvenička jela.

U crikveničkom Hotelu Kaštel započeo je nedavno tečaj za kuhare koji će se osposobiti za spravljanje jela kakva se na crikveničkom području pripremaju od davnina. Projekt je inicirao Odbor za gastronomiju, osnovan u povodu nedavne proslave 120 godina organiziranog turizma u Crikvenici. Time se želi usmjeriti pozornost na veliku važnost kvalitetne gastronomske ponude za turizam kako bi gosti koji borave na tom području mogli kušati izvorna jela toga kraja.

Naime, u posljednje je vrijeme poraslo zanimanje za jelima tipičnima za to podneblje pa su čelnici novoosnovanog Odbora za gastronomiju u suradnji s Turističkom zajednicom grada Crikvenice i brojnim mještanima, posebno starijima koji se još sjećaju starih recepata svojih baka, odabrali čak 29 autohtonih jela.

Od hladnih predjela nudit će se: slani vinćoli, marinada od plave ribe, salata od šparug i jaj, palamida va ulju na rigi po selački. Od juha će se nuditi juha od šparug, bistra riblja juha na mornarski, batuda te prežganica z baškoton na jakovarski.

Od toplih predjela moći će se kušati lazanje na crikveniški, bakalar po domaće, lešada od vinćoli ili sardel te crni rižot od sipi.
Glavna riblja jela bit će: crikveničke rupice sa zelenjavom, brodit sa palentun na selački, punjeni domaći lignji po gospodski, buzara della morlacca, plavica na crikveniški, brudit od sardel sa jašmikom na jakovarski te sardel sa krumpirom va pečnic.

Od mesnih jela na meniju će biti: polpeti sa blitvom na padelu, jašmik sa suhim mesom va kotliću, šnicel našeh nona te lonbul teti Anki.

U ponudi će biti i slatka jela kao što su crikveniški palačinki, svetojelenske friti, selački puhanci, crikveniški štrudel, frankopanska torta te kolač od črešanj i sira, a gosti će se nakon ukusnog obilnog jela moći okrijepiti i izvornom kirskom kavom.