Kvarner newsletter / broj 5

Obljetnice
Tradicija u službi turizma

Godina 2008. na području Kvarnera u znaku je obljetnica koje potvrđuju dugu tradiciju ovdašnjeg turizma, ali i dokazuju da je ona odličan temelj za kvalitetnu turističku ponudu.

Tako se, primjerice, za kolovoz najavljuje proslava 130. godišnjice turizma u Novom Vinodolskom, središtu istoimene rivijere. Grad Crikvenica u ovoj godini obilježava 120 godina turizma. Gotovo dva kilometra duga Vela plaža u Baški na otoku Krku, čijim je uređenjem otvoreno prvo kupalište na otoku Krku, u ovoj godini proslavlja stotu obljetnicu. Stoti rođendan proslavlja i Kupališno društvo Punat, a također će se slaviti i 80 godina turizma u Dobrinju (oba se turistička mjesta nalaze na otoku Krku).

Uz ove, još je mnogo drugih jubileja pojedinih povijesnih dokumenata i drugih događanja. Spomenimo samo one najstarije – 720 godina Vinodolskog zakonika (najstariji pravni tekst na hrvatskom jeziku, jedan od najvažnijih pravnih spisa srednjovjekovnog europskog prava) i 620 godina Vrbničkog statuta (na hrvatskom jeziku, glagoljskim pismom pisana pravila svakodnevnog života) itd.