Kvarner newsletter / broj 5

Manifestacije
Natjecanje u žabljim skokovima

Tradicionalno natjecanje žaba u skokovima ove se godine u Lokvama, mjestu u Gorskom kotaru, održava 32. put, a gosti tijekom Žabarskog tjedna mogu iskušati brojne žablje specijalitete te posjetiti jedinstveni Muzej žaba.

U Lokvama, naselju u Gorskom kotaru čiji je zaštitni znak žaba, od 21. do 27. travnja održat će se Žabarski tjedan, čija je kruna natjecanje žaba u skokovima u tradicionalnoj Žabarskoj noći 26. travnja. Ta travanjska proljetna manifestacija ove se godine održava 32. put, a očekuje se oko 30 natjecatelja u tri kruga natjecanja. Rekord u žabljim skokovima postavljen je 2001. godine i iznosi 140 cm! Na jednom od najveselijih, ali i najbizarnijih natjecanja na svijetu okupi se između 300 i 350 gostiju, najviše iz Zagreba, Opatije i Rijeke, iako ih ima i iz Nizozemske, Francuske, Njemačke, Italije i Švicarske.

Važno je naglasiti da je cjelokupna međunarodna manifestacija pod kontrolom Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu prirode, pa se tako za natjecanje smije uloviti samo 80 žaba koje se kasnije vraćaju u prirodu, jer je riječ o ugroženoj vrsti životinja. Uz zabavu i smijeh do suza, program potraje i do ranih jutarnjih sati. Inače, tijekom Žabarskog tjedna gosti mogu u lokvarskim restoranima kušati brojne žablje specijalitete po povoljnim cijenama te prisustvovati gastro šou kad kuharska “reprezentacija” Hrvatske demonstrira svoja kulinarska umijeća. A svakako treba kušati i Žablju krv, afrodizijski liker od šumskih plodova.

Na natjecanju u žabljim skokovima mogu sudjelovati i djeca jer se za njih 27. travnja priprema 15. po redu dječja Žabarska noć, kojoj je prethodilo raspisivanje natječaja literarnih i likovnih radova na temu zaštite žaba. Na dječjoj Žabarskoj noći bit će eko- kviz te dodjela nagrada za najljepše radove. Jednako kao i odrasli, djeca u dobi od tri do 15 godina mogu osvojiti vrijedne nagrade na natjecanju u žabljim skokovima. Osim prve tri bogatije, i ostala djeca dobivaju simbolične nagrade kako bi imala lijepu uspomenu na originalnu priredbu.

Nezaobilazno mjesto tih dana, uz Dom kulture u Lokvama gdje se održava manifestacija te restoran, je i Muzej žaba gdje se može vidjeti pet živih vrsta žaba u vivarijima i više od tisuću eksponata žaba iz cijelog svijeta. Vlasnica Andreja Gašparac-Zorc tako je stvorila zacijelo jedan od vrlo specifičnih muzeja na svijetu.