Kvarner newsletter / broj 5

Kastav
Međunarodni festival kazališnih amatera

Prepoznat kao mjesto atraktivnih i vrlo posjećenih kulturnih događanja kao što su Kastafsko kulturno leto ili Festival gitara, Kastav će koncem svibnja biti grad domaćin festivala kazališnih amatera iz zemlje i inozemstva.

U Kastvu će se od 24. do 27. svibnja održati Festival hrvatskih kazališnih amatera, koji se organizira od 1960. godine, a istovremeno grad će biti domaćin Međunarodnog festivala kazališnih amatera “Jadran 2008”. Na tim manifestacijama kazališnog amaterizma predstavit će se najbolja ostvarenja iz zemlje i inozemstva u svim žanrovima – od pučkog, preko klasičnog do eksperimentalnog teatra. Međunarodni festival kazališnih amatera održava se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, koji je od 2004. godine postao Hrvatski centar Međunarodnog amaterskog kazališnog udruženja, a nakon četverogodišnjeg uspješnog mandata u Kastvu taj će se festival preseliti u drugi grad.

Sa svojom arhitektonskom vizurom staroga grada opasanoga zidinama te atraktivnim i vrlo posjećenim kulturnim manifestacijama kao što su Kastafsko kulturno leto, Festival gitare, razne izložbene i kazališne priredbe, Kastav privlači pozornost sve većeg broja posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Smješten nedaleko od Rijeke, taj grad bogate spomeničke baštine svakom svojom crkvom, starom građevinom, kućom i kaletom priča povijest. Gradom dominiraju kaštel i crkva Sv. Jelene Križarice, ujedno zaštitnice Kastva, a njezin se blagdan obilježava 22. svibnja. Toga će se dana uz vjersko slavlje i razne izložbeno-kulturne i sajamske sadržaje žitelji Kastva i njihovi gosti ponovo prisjetiti negdašnjeg sjaja toga staroga grada. Prošetat će kroz dugu povijest što se oslikava u bogatstvu prepoznatljive građevinske baštine, kojom dominiraju bedemi s devet kula i visoki zvonik na vrhu brda, uočljivi s raznih točaka Kvarnerskog zaljeva. Kastav je nekada bio i razvijeno političko i upravno središte, o čemu svjedoči Zakon grada Kastva iz 1400. godine u kojem su zapisani tadašnji zakoni, a u njemu je prva osnovna škola otvorena još daleke 1770. godine. U svim kulturnim i sajamskim manifestacijama Kastav se i danas oslanja na svoju bogatu tradiciju, nastojeći je kroz održavanje starih obrta i običaja na što bolji način ispričati i turistima.