Kvarner newsletter / broj 5

Hrvatska ulica slavnih u Opatiji
Mramorne zvijezde velikim književnicama

Među znanstvenim, književnim, umjetničkim i sportskim velikanima svoje mramorne zvijezde u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji sredinom travnja dobit će i velike hrvatske književnice Vesna Parun i Ivana Brlić-Mažuranić.

U Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji mramorne će zvijezde sredinom travnja dobiti istaknuta pjesnikinja Vesna Parun i posthumno velika hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić. Svojim brojnim djelima ove su dvije dame i istaknute umjetnice obilježile hrvatsku književnost, oplemenjujući mnoge generacije čitatelja ne samo u Hrvatskoj nego i u zemljama u kojima su prevođene njihove knjige.

Vesna Parun objavila je prvu pjesmu “Pramaljeće” već s deset godina, 1932. u listu “Anđeo čuvar”, a šest godina kasnije pjesmu “Zov” u časopisu “Sljeme”, glasilu muške klasične gimnazije. Već u toj pjesmi provlači se osnovna nit njezine poezije, kojom se odaje počast životu, radu i hrabrosti, a osim poezije piše dječje i satirične pjesme, prozu i drame. Tijekom vrlo bogatog spisateljskog rada izdala je više od 60 knjiga poezije i proze, a uprizorena su i četiri njezina dramska djela.

Ivana Brlić-Mažuranić naša je najpoznatija spisateljica za djecu, koja je također vrlo rano počela pisati poeziju, eseje i dnevnike, ali radove objavljuje nešto kasnije. Zbirku pripovijedaka i pjesama za djecu “Valjani i nevaljani” sama izdaje 1902. godine, a pozornost čitalačke publike privukla je romanom “Čudnovate zgodne i nezgode šegrta Hlapića” objavljenim 1913. godine. Krunom njezina književnog rada kritičari smatraju zbirku pripovijedaka “Priče iz davnine”, poput mnogih njezinih drugih djela prevedenu na mnoge jezike.

Otkrivanjem zvijezdi Vesne Parun i Ivane Brlić-Mažuranić u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji tako će biti postavljeno ukupno 26 trajnih simbola kao podsjetnika na zaslužne osobe koje su svojim radom ostavile neizbrisiv trag u znanosti, sportu te kulturi i umjetnosti.