Kvarner newsletter / broj 5

Festival znanosti 2008
Voda – najaktualnija tema današnjice

Na 6. Festivalu znanosti, čija je tema voda, i ove će se godine o aktualnim problemima današnjice istovremeno promišljati na znanstven, ali i javnosti razumljiv način u još više gradova u Hrvatskoj.

Voda kao izvor života, voda za čovjeka, u prirodi, okolišu, gradu, u svijetu, voda u svemiru i u svim svojim oblicima tema je 6. Festivala znanosti 2008 koji se od 21. do 26. travnja organizira u Rijeci, Splitu, Osijeku, Zagrebu i od ove godine u Zadru. Cilj festivala je popularizirati znanost i komunikaciju između znanstvenika i javnosti, omogućiti da aktualne znanstvene i stručne teme razumiju i oni koji nisu znanstvenici, ali shvaćaju važnost znanosti u suvremenom civilizacijskom razvoju. Ovogodišnji Festival znanosti organizira se pod dvjema inicijativama: Opće skupštine UN koja je razdoblje od 2005. do 2015. godine proglasila Međunarodnim desetljećem akcije Voda za život te inicijativom UN-a o proglašenju 2008. godine Međunarodnom godinom planeta Zemlje.

U okviru Festivala znanosti organizirat će se i drugo natjecanje Laboratorija slave, u kojem sudionici u roku tri minute moraju održati znanstveno točnu, jasnu i razumljivu prezentaciju, bez ikakvih pomagala. To je natjecanje na inicijativu Festivala znanosti u Cheltenhamu pokrenuto 2004. godine, a lani je prvi put održano izvan granica Velike Britanije u ukupno devet zemalja, uključujući i Hrvatsku, u organizaciji British Councila i lokalnih partnera. Nakon održanih natjecanja u navedenim gradovima organiziranih u ožujku, trojica najboljih sa svakog od tih natjecanja borit će se za najbolja mjesta na završnom natjecanju 25. travnja na Festivalu znanosti u Zagrebu.

Osim predavanja, radionica, izložbi i znanstvenih foruma o vodi, na Festivalu znanosti održat će se i niz debatnih foruma, simuliranih sudnica, natjecanja, kazališnih predstava itd. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, British Council, Tehnički muzej u Zagrebu, Udruga Zlatni rez, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru i Filozofski fakultet u Rijeci, a održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.