Kvarner newsletter / broj 5

Rijeka i Opatija
Ponovo u razgledanje double-decker autobusom

Od sredine travnja turisti će ponovo moći krenuti u razgledanje Rijeke i Opatije double-decker autobusom, u kojem će im se sve informacije o povijesti, znamenitostima i priče o atraktivnim sadržajima pružiti na čak deset jezika.

Vožnja u razgledanje Rijeke i Opatije atraktivnim turističkim autobusom, koji je oslikao poznati riječki slikar Vojo Radoičić, ponovo kreće sredinom travnja. Otkad je početkom prošle godine započeo voziti na toj ruti, zanimanje putnika za taj turistički autobus ne prestaje. Osim inozemnih turista te domaćih gostiju, najveće zanimanje iskazuju školske grupe, tako da je tijekom listopada, studenog i prosinca bila prava navala. U mjesecu darivanja putnici su kartu plaćali samo 20 kuna, dok su se umirovljenici i vlasnici gradske pokazne karte čak vozili besplatno. Inače, redovna cijena za odrasle je 70 kuna, za djecu od četiri do 12 godina upola niža, dok je mališani do tri godine ne plaćaju.

Turisti pri ukrcaju u prvi turistički double-decker autobus u Hrvatskoj dobivaju slušalice, a zanimljive priče o gradu i povijesti mogu poslušati na čak deset jezika: engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, ruskom, mađarskom, kineskom, japanskom i naravno hrvatskom. Priče su dodatno prilagođene dječjem uzrastu, a ona ih mogu poslušati na engleskom, talijanskom, francuskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Za sve ostalo na usluzi je hostesa, odnosno informatorica u autobusu.

Osim prezentacije gradova na deset jezika, još je jedna od posebnosti što autobus double-decker sa 79 sjedaćih mjesta ima dva dodatna namijenjena invalidnim osobama. Turisti se mogu ukrcati na četiri stanice: u Opatiji na Slatini te u Rijeci na Jadranskom trgu, ispred Kazališta Ivana pl. Zajca i Dvorane mladosti na Trsatu. Karte za vožnju koja traje oko sat i 45 minuta mogu se kupiti u turističkom autobusu, TIC-u Rijeke i Opatije, kao i u riječkim i opatijskim putničkim agencijama i hotelima. Iako turistički autobus ima otvoreni krov, u slučaju kiše može se navući cerada tako da se nitko neće smočiti dok promatra Rijeku i Opatiju iz posve druge perspektive – sjedišta na katu.