Kvarner newsletter / broj 5

Mali Lošinj
Miomirisni doživljaji na pet otoka

Novim prospektom pješačkih i biciklističkih staza “Miomirisni doživljaji na pet otoka” Turistička zajednica grada Malog Lošinja promovirat će u travnju staze na otocima Cresu, Lošinju, Susku, Unijama i Iloviku.

Turistička zajednica grada Malog Lošinja promovirat će u travnju novi prospekt pješačkih i biciklističkih staza pod nazivom “Miomirisni doživljaji na pet otoka”. Staze obuhvaćaju područja otoka Cresa, Lošinja, Ilovika, Suska i Unija.

Dosadašnjim prezentacijama uređenih šetnica i pješačkih staza na Lošinju izgrađen je prepoznatljiv i atraktivan proizvod za dolazak sve većeg broja turista u predsezoni i postsezoni. Te su staze prema kriteriju zahtjevnosti podijeljene u skupinu lungomare, laganih i težih pješačkih staza, a nakon uređenja ukupno 220 kilometara staza na otoku Cresu i Lošinju, one su uređene i na otocima Susak, Unije i Ilovik.


Zahvaljujući malološinjskom profesoru i vrsnom botaničaru Ambrozu Haračiću, koji je čitav život posvetio proučavanju klime i vegetacije rodnoga otoka, Mali i Veli Lošinj su 1892. godine proglašeni klimatskim lječilištima. Zbog ugodne i nadasve specifične mikroklime te blagog mediteranskog ugođaja s više od 2500 sunčanih sati godišnje, Lošinj je idealna destinacija za boravak u prirodi. Na arhipelagu uspijeva oko 1200 raznih biljaka, od čega se čak 600 vrsta može pronaći na samo 17 četvornih kilometara otoka Unija.

Upravo zbog takvih klimatskih uvjeta otok Lošinj nudi niz mogućnosti za aktivan odmor ne samo rekreativcima, nego i svima onima koji su željni raznih sportskih izazova. Tako je tvrtka Jadranka hoteli d.o.o. za goste koji planiraju odmor u Malom Lošinju pripremila četiri programa: Stazama Gaudencija, Tragovima Apoksiomena – otkrijte kulturu naših otoka, Četiri otoka i Put dupina. Svaki od tih sadržajno bogatih programa sastoji se od niza izleta, koji su prilagođeni najširem krugu šetača do vrhunskih planinara. Prva dva navedena programa realizirat će se već u travnju.