Kvarner newsletter / broj 5

7. Eko, etno i vinofest u Krku
Manifestacija izvornih proizvoda Hrvatske

Na 7. Eko, etno i vinofestu, koje organizira grad Krk, od 22. do 25. svibnja izvorne hrvatske proizvode sa statusom suvenira uporabne vrijednosti predstavit će čak pet županija Hrvatske.

U starogradskoj jezgri grada Krka od 22. do 25. svibnja organizira se 7. Eko, etno i vinofest s nizom sajmenih i zabavnih događanja. Na toj izložbeno-prodajnoj manifestaciji autohtonih hrvatskih proizvoda koji imaju status suvenira uporabne vrijednosti prezentirat će se najkvalitetnija vina, sir, pršut, razni proizvodi od meda, maslinova ulja… ukrasni i odjevni predmeti itd. Svoje proizvode izlagači će izložiti na tipičnim krčkim štandovima, koji se i izgledom uklapaju u vizuru starogradskih krčkih zidina.

Organizacijom te sajamsko-izložbene manifestacije Grad Krk podupire i promovira razvoj obiteljskih obrta s proizvodnjom autohtonih proizvoda i izvornih suvenira te valorizaciju kulturne baštine u turizmu. Jer upravo vino, sir, pršut, kulen, ali i rukotvorine, umjetnički i odjevni predmeti mogu biti najpoželjniji suvenir koji budi uspomene na putovanje u Hrvatsku. Kroz ovakve projekte novim se proizvodima promoviraju tradicijske vrijednosti regija i obogaćuje turistička ponuda lokalne, ali i šire zajednice. Tijekom šest godina organiziranja ove sajamske izložbene manifestacije na području grada Krka potaknuto je podizanje nekoliko ruralnih vila i prvi ruralni wellness kompleks, a osnovano je i nekoliko poljoprivrednih udruga koje planiraju otvaranje pogona za proizvodnju vrhunskih autohtonih proizvoda, poput krčkog sira ili krčke janjetine. U gradu Krku otvoreno je i više specijaliziranih trgovina za prodaju izvornih prehrambenih proizvoda, a pod markom “Krčka vina” ili “Krčki proizvodi” oni se nude na posebnim mjestima i u velikim trgovačkim centrima. No, na stolovima krčkih ugostiteljskih objekata gostima se pruža mogućnost da upoznaju okuse i mirise i drugih izvornih proizvoda iz unutrašnjosti zemlje, čime se u spoju plave i zelene Hrvatske obogaćuje vlastita ponuda. Zbog toga je Eko, etno i vinofest u Krku značajna sajamsko-izložbena manifestacija hrvatskog obiteljskog gospodarstva i obrta, na kojoj će se ove godine predstaviti pet hrvatskih županija. Tih će dana ulicama starog grada, kao i prije 500 godina, opet šetati knezovi krčki – Frankopani sa svojom svitom, najbolje odore iz nekih drugih vremena odjenut će i oni koji dolaze iz drugih krajeva, a Krk će ponovo oživjeti svoju tradiciju sajmovanja.