Kvarner newsletter / broj 6

Fužine
Mjesto kvalitetnog turizma

Od ukupno 400 zaposlenih stanovnika u Fužinama 150 ih radi u turizmu, a taj bi se broj uskoro mogao povećati jer je u tijeku ishodovanje dozvole za gradnju jednog butik hotela standarda pet zvjezdica iznad jezera Bajer koji bi imao 30 do 40 kreveta.

Fužine su ove godine uvrštene u A kategoriju hrvatskih turističkih mjesta, a njihovo središte proglašeno je kulturnim dobrom. Smještene na 750 metara iznad mora, Fužine broje 850 stanovnika na koje dolazi 450 turističkih kreveta, od toga je 150 sagrađeno tijekom prošle godine i to u objektima s tri i četiri zvjezdice. U Hotelu Bitoraj podignuto je 59 novih ležajeva, u pansionu “Vrata” 32, dok se ostali nalaze u manjim luksuznim apartmanskim objektima. Zbog toga se može reći da kvalitetni smještajni objekti ponovo stanuju u tom najstarijem hrvatskom kontinentalnom turističkom mjestu, gdje je turizam započeo još davne 1874. godine.

Od ukupno 400 zaposlenih stanovnika 150 ih radi u turizmu. Njihov bi se broj uskoro mogao povećati jer je u tijeku ishodovanje dozvole za gradnju jednog butik hotela standarda pet zvjezdica iznad jezera Bajer koji bi imao 30 do 40 kreveta. Također, u Fužinama, poznatim i po čistom goranskom zraku, podiže se nekoliko urbanih vila s četiri zvjezdice. Vlasnici su im riječki poduzetnici, a osim domaćih ulagača za investiranje su zainteresirani i stranci.

Da Fužine ozbiljno pretendiraju na visoki turizam u općini su dokazali gradnjom tri teniska terena uz pješačko-biciklističku stazu oko jezera Bajer, koje su dali u koncesiju. Inače, u Fužinama su teniski tereni izgrađeni još 1911. godine. Mjesto je prošle godine posjetilo 30.000 turista, a špilju Vrelo, kroz koju protječe podzemna voda, 14.000. Posebna atrakcija u Fužinama za sve brojnije turiste već godinama je konj Lisac upregnut u fijaker.