Kvarner newsletter / broj 6

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja
Apoksiomen u Rijeci

Nakon Zagreba, Firence i Osijeka, do 25. lipnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci bit će izložen čuveni kip grčkog atleta Apoksiomena, a kip potom seli u Split.

Do 25. lipnja Riječani i njihovi gosti moći će u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja razgledati glasoviti grčki kip Apoksiomen. Tako je nakon Zagreba, Firence i Osijeka statua grčkog atleta stigla i do Rijeke. Podsjetimo, kip je 1996. godine u podmorju otočića Vele Orjule nedaleko od Lošinja slučajno otkrio belgijski ronilac Renco Wouters, a u travnju 1999. godine izvađen je iz mora.

Kip je osim manjih oštećenja dobro očuvan, ali je bio prekriven morskim obraštajem. Uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske restauraciju je u Hrvatskom restauratorskom zavodu obavio tim hrvatskih i talijanskih stručnjaka. Brončana skulptura mladog atleta koji nakon natjecanja sa svoga nagog tijela strugaljkom skida sloj prašine i ulja potječe iz IV. stoljeća prije Krista i jedan je od vrlo rijetkih originalnih grčkih brončanih kipova u svijetu. Iz zahvalnosti za sudjelovanje talijanskih stručnjaka u Apoksiomenovoj restauraciji kip je bio šest mjeseci izložen u Firenci, gdje ga je vidjelo više od 80.000 posjetitelja. Nakon toga bio je prezentiran u Zagrebu i Osijeku, a po završetku izložbe u Rijeci izložit će se u Splitu. Premda je nekoliko gradova u Hrvatskoj iskazalo zanimanje za njegovo čuvanje, kip Apoksiomena trajno će se smjestiti u mjestu njegova pronalaska, u Malom Lošinju.